Nagrody za produkt regionalny

Nagrody za produkt regionalny

Podczas 8. wystawy „Wyprodukowano pod Śnieżką” na jeleniogórskim Rynku rozstrzygnięto konkurs na najciekawszy produkt regionalny.

Jury z Karkonoskiej Agencji Rozwoju Regionalnego oceniło wyroby wykonane w większości z surowca i komponentów pochodzenia krajowego (Polska i Republika Czeska), w technologii zgodnej ze standardami Unii Europejskiej, przyjazne dla człowieka i środowiska naturalnego, związane z kulturą i historią regionu (polska i czeska strona Karkonoszy) i rozpoznawalne w tej części obu krajów. Trzy nagrody główne i dwa wyróżnienia w postaci grawerowanych dyplomów i upominków (kuferki termiczne), wręczyli laureatom prezes KARR Grzegorz Rychter i szef Izby Gospodarczej z Jablonca Oskar Muzicek.

Uhonorowano Pracownię Artystyczną „Alter Ego” Beaty Grzesiak z Kowar. Zgłosiła ona do konkursu kompozycję szklaną z wykorzystaniem lustra, wykonaną ręcznie z zastosowaniem technologii fusingu. Do jej wyrobu użyła odpadów szkła bezbarwnego i z tafli lustrzanej. Kolejną nagrodę główną odebrało Gospodarstwo Ekologiczne „Kowalowe Skały” z Jeleniej Góry/Wrzeszczyna za salami dojrzewające z owcy wrzosówki, za ekologiczne torby z filcu robionego ręcznie z wełny owcy wrzosówki. Ponadto nagrodzono Glass Motiv s.r.o. Z Jablonca nad Nissou za szklaną biżuterię, szklane paciorki – naszyjnik ze szkła.

Za ser pleśniowy CAMEN blue wyróżniono Spółdzielnię Mleczarską KaMos z Kamiennej Góry, za prawdziwy miód pszczeli z różnych odmian oraz pyłek kwiatowy i kit pszczeli Pasiekę „Pod Lipą” z Piechowic.

Uroczystości wręczenia nagród za produkt regionalny towarzyszyły występy zespołów ludowych „Gościszowianie” z Gościszowa i „Cisowianki” z Henrykowa Lubańskiego, młodych romskich tancerek i tancerzy z Liberca oraz zespołu górali czadeckich z Piławy Dolnej (działa 52 lata).

 

ZOBACZ ZDJĘCIA
 

Komentarze (0)

Napisz komentarz

WERYFIKACJA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.