To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Paszteciki po litewsku

Paszteciki po litewsku

Katarzyna Smułka (na zdjęciu z lewej) i Paulina Żłobińska, uczennice maturalnej klasy technikum żywienia i gospodarstwa domowego ZSLiZ nr 1 w Jeleniej Górze, przygotowały przepis na paszteciki drożdżowe po litewsku. To doskonałe danie główne. Paszteciki świetnie nadają się również jako dodatek choćby do barszczu. Pasują do nich rozmaite farsze: z kapusty, grzybów, cebuli.

Na co dzień Katarzyna w domu serwuje najczęściej... chińszczyznę po polsku. Zamiast mięs - woli mączne potrawy: pyzy, pierogi, kopytka z sosem grzybowym. Paulina natomiast jest specjalistką od ciast - tak mówią o niej koleżanki ze szkoły. Miodownik czy karpatka nikomu tak dobrze nie wychodzi, jak właśnie Paulinie! Paszteciki po litewsku uczennice przygotowały po mistrzowsku - nie powstydziłby się ich kucharz z przedwojennej lwowskiej restauracji...

Paszteciki drożdżowe
Ciasto (na 10 pasztecików): 2,5 szklanki mąki, 1 łyżka stołowa cukru, po 2 łyżeczki margaryny i masła, 10 g drożdży, trzy czwarte szklanki wody, 1 jajko, olej, sól.
Wodę podgrzać do tmperatury 30-36 stopni C, rozpuścić w niej drożdże i wsypać połowę maki. Rozczyn postawić w ciepłym miejscu na 45-60 minut. Kiedy rozczyn powiększy objętość i zacznie trochę opadać, dodać sól, cukier, margarynę i pozostałą mąkę. Wyrobić ciasto i odstawić znów na 1,5 - 2 godziny w ciepłe miejsce. Gotowe ciasto wyłożyć na stół posypany mąką, uformować kulki (znów je zostawić na 5-8 minut), rozwałkować na placki grobości do 1 cm, kłaść na nich farsz. Brzegi połączyć, nadać psztecikom kształt owalny, posmarować olejem, ułożyć „szwem” do dołu na posmarowanej olejem brytfannie w odległości 1,5 cm od siebie. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Posmarować teraz jajkiem i piec w piekarniku przez 10-15 minut. Gotowe paszteciki można posmarować roztopionym masłem.

Farsz z kapusty: 400g świeżej kapusty, 1 jajko, 1 łyżka stołowa tłuszczu, sól. Drobno posiekaną kapustę spażyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, odcisnąć, obsmażać przez 10 - 15 minut, dodać ugotowane i posiekane jajko, sól, wymieszać.
MPP

Nowiny Jeleniogórskie nr 48/09.

Komentarze (2)

Można tylko Paniom życzyć dalszych sukcesów, dzisiaj to muszą być dania pełna klasa :) Paszteciki ekstra, nie zmieniłem ani grama w przepisie, wykończyłem go jedynie smacznym barszczem. Proponuję skosztować razem :)

Przepis na barszcz

Składniki:
koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
kostka rosołowa
cebulka woda
majeranek

Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie także na świąteczny, wigilijny stół :)

Można tylko Paniom życzyć dalszych sukcesów, dzisiaj to muszą być dania pełna klasa :) Paszteciki ekstra, nie zmieniłem ani grama w przepisie, wykończyłem go jedynie smacznym barszczem. Proponuję skosztować razem :)

Przepis na barszcz

Składniki:
koncentrat barszczu z buraków ćwikłowych Pińczów
kostka rosołowa
cebulka woda
majeranek

Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać cebulkę i koncentrat. Przyrządzać według przepisu na opakowaniu. Na koniec dosypać garstkę majeranku. Podawać z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Barszcz wychodzi naprawdę bardzo smaczny. Idealne rozwiązanie także na świąteczny, wigilijny stół :)