To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Pochwała jagnięciny

Pochwała jagnięciny

„Mięso jagnięce jest zdrowe, smaczne, delikatne, soczyste i coraz bardziej w Polsce modne” - zachwalała jagnięcinę podczas jarmarku ekologicznego w Jeleniej Górze Małgorzata Makuchowska. W Wieży koło Gryfowa wraz z mężem prowadzi gospodarstwo ekologiczne specjalizujące się właśnie w jagnięcinie. Wprawdzie kiełbasę jagnięcą trudno byłoby zrobić domowymi sposobami, ale szynkę można upiec z powodzeniem (pewnie, że mięso najlepiej kupić w sprawdzonym gospodarstwie ekologicznym, ale jagnięcinę coraz częściej można dostać już w sklepach

PIECZONA SZYNKA JAGNIĘCA
Szynkę jagnięcą (około 1 kg) należy trzymać w zaprawie przez dwa dni. Zaprawę przyrządzamy następująco: zagotować 1 l wody z 3 listkami laurowymi, zielem angielskim (6 ziarenek), 6 dag soli - wystudzić wywar, zalać szynkę i odstawić w chłodne miejsce na dwa dni. Po wyjęciu z zaprawy szynkę szpikujemy 5-6 ząbkami czosnku, nacieramy pieprzem czarnym, tymiankiem, rozmarynem i odrobiną soli. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu około 2 godzin w temperaturze 200 stopni.

Dla tych, którzy zdecydowanie wolą smaki, powiedzmy wyraźne, choć owocowe, Małgorzata Makuchowska podaje przepis na sprawdzony hit ze swojego gospodarstwa - likier malinowy. Za ten produkt w ubiegłym roku na I Dolnośląskim Konkursie Ekologicznym we Wrocławiu otrzymała pierwszą nagrodę.

LIKIER MALINOWY
Zagotować 1 litr malin (całych) z 2 litrami wody i 200 listkami z wiśni. Odcedzić owoce i liście. Do soku dodać 1 kg cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, kilka goździków - zagotować i wystudzić. Do przestudzonego tak przygotowanego soku dodać pół litra spirytusu. Rozlać do butelek.

Nowiny Jeleniogórskie nr 39/2008 z 23 IX 2008r.