Mistrzostwa młodych kucharzy pod Śnieżką

Mistrzostwa młodych kucharzy pod Śnieżką

 

W Karpaczu przez dwa dni młodzież ze szkół ponadgimnazjalnych z regionu i Polski  konkurowała  na... potrawy z polędwicy wołowej. To już czwarta edycja Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoszy Kucharzy  organizowana przez Zrzeszenie Handlu i Usług w Jeleniej Górze. Konkurs wygrała ekipa z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu: Artur Wesoły i Kacper Jakrzewski. Drugie miejsce wywalczył zespół z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu, trzecie – z Zespołu Szkół Licealnych i Usługowych w Jeleniej Górze.

 

- Ideą tegorocznych mistrzostw była... wołowina, produkt rzadko używany w szkołach. Młodzież musiała przygotować potrawę według własnego uznania, która miała w pierwszym etapie pozytywnie  zaszokować jury techniczne, a w drugim etapie jury  degustacyjne–  komentował mistrzostwa Marek Szopiński, szef jeleniogórskiego zrzeszenia.

Konkurs poprzedziły warsztaty dla młodzieży z szefem kuchni Pałacu Staniszów.

- Dużo się nauczyłam na temat wołowiny w teorii i praktyce – chwaliła konkurs i warsztaty Magdalena Marczuk, uczennica Zespołu szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach – Na warsztatach pokazano nam jak robić roladki, steki, do dyspozycji mieliśmy produkty bardzo dobrej jakości, wołowina wychodziła nam miękka i soczysta.

Przewodniczący jury, znany karpacki restaurator Józef Żądło, od kilku lat obserwuje i ocenia umiejętności młodych kucharzy.

- Jest lepiej pod względem estetyki i smaku potraw – powiedział.   

Mistrzostwa są wynikiem współpracy Zrzeszenia Handlu i Usług, Starostwa Powiatowego w Jeleniej Górze oraz Sudeckiego Klubu Szefów Kuchni, a także Zespołu Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu (gospodarzy imprezy). Więcej o samym konkursie we wtorkowym wydaniu „Nowin Jeleniogórskich”.  

DSC_0632.JPG
DSC_0575.JPG
DSC_0580.JPG
DSC_0582.JPG
DSC_0595.JPG
DSC_0598.JPG
DSC_0599.JPG
DSC_0601.JPG
DSC_0616.JPG
DSC_0622.JPG
DSC_0624.JPG
DSC_0626.JPG
DSC_0630.JPG

Komentarze (4)

Dobrze, że w Karpaczu kilka lat temu otworzyli hotelarstwo i gastronomię. Mają super zaplecze i miejsca na praktyki. Dziwne, że nie wpadli na to 20 lat temu. CBsmc

Wtedy była to szkoła sportowa. Dziś sportu wyczynowego zimowego nikt nie chce uprawiać. Kariery w Polsce w tym nie zrobisz. A żyć z czegoś trzeba.

Brawa dla Meteus
za Frydrycha!!!

Witam,
Zapraszam wszystkich miłośników kuchni na wielkie Święto Karpiowe tzn. :) REGIONALNE DNI RYBACTWA 2012

W programie:
13.09. - Konferencja Żabi Kraj jako produkt turystyczny

14.09. - Konferencja rybacka Aktualne problemy stawowej gospodarki na obszarach zależnych od rybactwa

15.09 i 16.09. - Wystawa na Rynku w Skoczowie + koncerty
Ponadto program na żywo Weekend z TVS
Pokazy kulinarne

15.09. - Mistrzostwa w Przyrządzaniu Potraw z Karpia dla uczniów Szkół Gastronomicznych

16.09. - Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

UWAGA!
ZAPISY NA ww. Mistrzostwa Kucharzy trwają...
więcej szczegółów już jutro na stronie www.zabikraj.pl

Już jutro na naszym profilu LGR Żabi Kraj pojawi się regulamin i karta zgłoszeniowa na konkursy...

Napisz komentarz

WERYFIKACJA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.