To jest archiwalna wersja serwisu nj24.pl Tygodnika Nowiny Jeleniogórskie. Zapraszamy do nowej odsłony: NJ24.PL.

Pora na weki!

Pora na weki!

W „Zbójnej Debrze” w Golejowie (tak dawno temu nazywała się wieś), choć lato w pełni, nastała pora przygotowań do zimy. Grażyna Suchojad (na zdjęciu), która prowadzi gospodarstwo agroturystyczne z wyżywieniem, zbiera plony z ogrodu i sadu, a potem robi z nich przetwory. Ponieważ jej rodzina należy do mięsożernych smakoszy, nie ma to, jak zimą - do solidnego kotleta - podać wspomnienie lata: surówkę, zakąskę, kompot, dżem. Wystarczy tylko zejść do piwnicy i wybrać jeden ze słoików. Na taki luksus trzeba jednak zapracować właśnie teraz, gdy dojrzewają owoce, a warzywa są tanie!

Sałatka ogórkowa z chili
(z 10 kg ogórków wyjdzie około 20 małych słoików)
Produkty: 2,5 kg ogórków, 4 łyżki soli, 1,5 szklanki octu, 8 łyżek oleju, 1 łyżka chilli, 0,5 g cukru, pół główki czosnku.

Przygotowanie: ogórki myjemy, kroimy na cztery części (małe na połówki). Zasypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Odlewamy wodę z ogórków, posypujemy je chilli i rozdrobnionym czosnkiem.

W garnku zagotować olej, ocet z dodatkiem cukru. Tak przygotowanym letnim wywarem zalewamy ogórki i odstawiamy je na 12 godzin. Ogórki z zalewą (powinny w niej pływać) nakładamy do małych słoików. Nie gotujemy!

Prawdziwki w zalewie
Produkty: 2 kg prawdziwków przyniesionych prosto z lasu (ewentualnie mogą być podgrzybki), 1 szklanka 10-proc. octu, 2 szklanki wody, 2 czubate łyżki cukru, 10 ziarenek pieprzu, 4 listki ziela angielskiego, cebula i marchew (do położenia na spód słoiczka).
Grzyby (duże pokroić w duże cząstki) zagotowac w osolonej wodzie. Cebulę sparzyć i pokroić w talarki, marchew pokroić w talarki. Przygotować zalewę. Układać w słoiczkach cebulę, marchew (symbolicznie) i grzyby. Zalać zalewą. Słoiki pasteryzować 45 minut.

Mizeria z ogórków
Produkty: 2 kg ogórków (pokrojonych w talarki), 1 pęczek natki pietruszki, 3-4 marchewki (pokrojone w talarki), 4 ząbki czosnku, 4 łyżki soli, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, pół szklanki oleju.
Produkty wymieszać. Napełnić słoiki. Gotować 30 minut. 

Nowiny Jeleniogórskie nr 36/2008r. Z 2 IX 2008r.