Ze smakiem i tradycją

Ze smakiem i tradycją

Atrakcyjnie, kolorowo i coraz tłoczniej jest dzisiaj (10 bm.) na jeleniogórskim Rynku. Czuć smaki różnych potraw z domowej kuchni i pysznej kawy z palarni w Libercu. Każdy może tu znaleźć coś dla siebie. Kupić artykuły rękodzieła artystycznego, spożywcze i gastronomiczne.

W ósmej już edycji popularnej wystawy produktów regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką” swoje rozmaite wyroby eksponuje 71 firm rzemieślniczych, handlowych i produkcyjnych z Polski i z Czech. W imprezie tradycyjnie zorganizowanej przez Karkonoską Agencję Rozwoju Regionalnego w Jeleniej Górze dużym powodzeniem cieszą się promocyjna sprzedaż i degustacja własnych, różnorodnych produktów lokalnych. Smakoszy przyciągają miody z pasieki i nalewki, pajdy chleba z domowego pieca, kozi ser, kołacze, smalec i ogórki małosolne, lecznicze i ekologiczne wyroby z lasu, wędliny ze starych receptur i świeży nabiał. Koneserzy piękna wybierają lnianą odzież, poduszki i materace, czeską biżuterię, obrazy malowane igłą, regionalne pamiątki z minerałów, ceramikę użytkową, włóczki do robótek ręcznych i wiele innych ciekawych produktów.

W połowie sześciogodzinnej, targowej ekspozycji zostaną wręczone nagrody i wyróżnienia laureatom konkursu na najciekawszy produkt regionalny. Na dużej scenie koncertują górale czadeccy „Pojana” z Piławy Dolnej i kwartet „Cimbalowa muzika” Dusana Kotlara z Liberca.

Patronami medialnymi wystawy są „Nowiny Jeleniogórskie” i telewizja KarkonoszePlay.

ZOBACZ ZDJĘCIA

Komentarze (1)

zjadłbym sobie coś ekologicznego i chlebuś prosto z pieca. Mniam!!!

Napisz komentarz

WERYFIKACJA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.