Gałązka bukszpanu jest jedną z ozdób koszyczka wielkanocnego. Jednak od kilku lat ze zdobyciem rośliny jest problem. Wszystko prze ćmę. Azjatycką.

Bukszpan nie wymaga wiele pracy. Jest łatwy w uprawie i odporny na choroby. Można go swobodnie przycinać. Jego łacińska nazwa semper-verien oznacza „wiecznozielony”. Gałązka zanurzona w wodzie może tak stać nawet miesiąc i nadal będzie wyglądała dobrze.

Dlatego ta roślina jest jedną z wielkanocnych ozdób. Gałązki są wkładane do koszyczka, który w Wielką Sobotę zanosi się do święcenia do kościoła.

Od kilku jednak lat o bukszpan jest trudno. Rośliny są masowo niszczone. – Nasi klienci dobrze o tym wiedzą. Od dłuższego czasu już im o tym opowiadamy – przyznaje Marian Konowalczuk z centrum ogrodniczego Agro Flora w Opolu.

Chodzi o szkodnika nazwanego ćmą bukszpanową lub azjatycką. W Polsce pojawiła się około 2007 r. i z każdym rokiem owadów przybywa.

– Owady dorosłe mają białe skrzydła z brązową obwódką lub jasnobrązowe z fioletowym połyskiem. Charakterystyczna jest biała plama w ich przedniej części, a ich rozpiętość wynosi około 40-45mm. Poczwarki szkodnika są zielone z brązowymi paskami, lecz ich kolor zmienia się na ciemny brąz. Gąsienice mogą mieć długość nawet 4 centymetrów, a ich głowy mają czarny kolor” – tak opisuje owada jeden z producentów środków ochrony roślin.

Szkodnik nie ma litości i atakuje zarówno bukszpan zwyczajny, jak i inne gatunki. Obgryza brzegi liści i niszczy nawet całe ich powierzchnie. „Szkodnik może uszkadzać także korę, powodując zasychanie i całkowite zamieranie rośliny. Niszczenie rozpoczyna się najczęściej od jej najniższych fragmentów” – czytamy.

Czy można się przed nią bronić?

– Zwalcza się głównie gąsienice – odpowiada Marian Konowalczuk z Opola. I dodaje, że ogrodnicy mogą łatwo kupić specjalne preparaty. Bardziej nasycone chemią lub bardziej bio. – Kolejnym rozwiązaniem są także pułapki feromonowe – doradza.

W takie pułapki łapią się dorosłe osobniki, np. samce, żeby uniemożliwić im kontakt z samicami i rozpoczęcie procesu składania jaj.

News4Media/fot. Wikipedia

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Redaktor

887732136

Zgłoś za pomocą formularza.