Przełom lata i jesieni to czas, kiedy nasze organizmy są wystawione na próbę odporności. Zmienna pogoda, mniej warzyw i owoców w diecie, niedobór słońca – to wszystko sprawia, że łatwiej złapać infekcję. Zanim sięgniesz po lekarstwa z apteki, poznaj właściwości domowych syropów.
Syrop z cebuli
Choć zapach tego warzywa nie jest zbyt zachęcający, być może przekona cię jego lecznicze działanie. Stosowany przez pokolenia, ze względu na wysoką zawartość witaminy C i naturalnego antybiotyku, syrop z cebuli doskonale sprawdzi się przy przeziębieniu. Stosuje się go przede wszystkim na kaszel. Nie trzeba mieć również szczególnych zdolności, ponieważ przygotowanie specyfiku jest dziecinnie proste.
Co będzie potrzebne?
– 3 – 4 średniej wielkości cebule
– szklanka cukru
Jak przyrządzić?
Wystarczy obrać cebule z łupinek, pokroić je w półplasterki i ułożyć na dnie szklanego naczynia. Całość zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin. Wydzielony z warzywa sok przelać przez czystą gazę lub sitko. Po jedną łyżkę stołową syropu warto sięgać nawet kilka razy dziennie, jednak ostatnia dawka powinna być przyjęta nie później niż 2-3 godziny przed snem, gdyż domowy preparat działa również wykrztuśnie, co może zakłócać spokojny sen.
Syrop w buraku
Do przyrządzenia tego specyfiku potrzebny nam będzie jeden, duży burak, posiekany ząbek czosnku i łyżka miodu. Wszystkie te składniki bogate są we wzmacniające organizm składniki. Burak poradzi sobie z kaszlem i oczyści drogi oddechowe; miód i czosnek wykazują silne działanie bakteriobójcze, dzięki czemu pomogą łatwiej rozprawić się z infekcjami. Domową mieszankę można stosować również zapobiegawczo, aby wzmocnić działanie układu odpornościowego.
Jak przygotować syrop?
Z umytego i osuszonego buraka odcinamy ok. 1/3 górnej części. W środku warzywa, za pomocą łyżki drążymy dziurę, do której wkładamy pozostałe składniki. Odstawiamy całość na kilka godzin, aby mogły wypuścić soki. Powstałą w ten sposób miksturę należy spożywać kilka razy dziennie, po jednej łyżeczce. Podobnie jak syrop z cebuli, lekarstwo z buraka nie powinno być spożywane w godzinach wieczornych.
Syrop z miodu, imbiru, czosnku i cytryny
O leczniczych właściwościach miodu i czosnku pisaliśmy powyżej. Dołączając do nich imbir i cytrynę, otrzymamy substancję, która w prosty i smaczny sposób pomoże nam powrócić do zdrowia. Cytryna jest nie tylko skarbnicą witaminy C, ale również doskonale radzi sobie ze zwalczaniem bakterii. Z kolei imbir to nie oceniony składnik obniżający gorączkę.
Co będzie potrzebne do wykonania mikstury?
– sok wyciśnięty z dwóch cytryn
– 100 g drobno pokrojonego imbiru
– 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
– 5 stołowych łyżek miodu
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki należy zmiksować za pomocą blendera, odstawić, aby mieszanka wypuściła sok. Po kilku godzinach całość przelać przez sito. Spożywać kilka razy dziennie po jednej łyżce.
News4Media, fot.: iStock