Marcin Kaźmieruk – jeleniogórzanin, anglista, fotografik i fotoreporter – zwyciężył w tegorocznej edycji prestiżowego konkursu fotografii kulinarnej Foodelia Awards. To pożądana w branży i trudna do zdobycia nagroda.

Kulinarne zdjęcia Marcina to prawdziwe dzieła sztuki. Przemawiają do odbiorcy na wszystkich płaszczyznach. Patrząc na jego fotografie, tych wyrafinowanych, jak i tych prostych dań natychmiast chce się sięgnąć po nóż i widelec.

Fotografuje od 15 lat, a od pewnego czasu specjalizuje się w fotografii kulinarnej. Współpracuje z wieloma restauracjami, festiwalami kulinarnymi, szefami kuchni i uczestnikami MasterChefów z wielu krajów. Był też stypendystą najlepszych fotografów ślubnych na świecie – TWO MANN STUDIOS. Przez wiele lat fotografował wydarzenia kulturalne i charytatywne.

Zwyciężyć w Foodelia Awards nie jest łatwo, bo wymaga to ciągłego przedstawiania organizatorom perfekcyjnych fotografii. Przez cały rok, co miesiąc, każdy uczestnik prezentuje trzy fotografie. Jury z wielu tysięcy zdjęć wybiera te najlepsze i przyznaje wyróżnienia. Zdobywca największej ilości wyróżnień w ciągu całego roku otrzymuje tytuł Number One Food Photographer of Year. Nagroda nie ma wymiaru finansowego, ale prestiż, który za nia idzie jest nieoceniony.

Organizacja  Award Global LLC organizuje tez konkursy dla najlepszych fotografii ślubnych, dzieci i portretów.

Sam Marcin nie kryje, że nagroda wiele dla niego znaczy. Na swoim profilu FB napisał:

„15 lat drogi. 2,5 roku w Foodeli. Ostatni rok – absolutny hardcore i wycieńczenie. Momentami naprawdę nie wiedziałem już, jak się nazywam.Ale Kochani… udało się coś, o czym nigdy bym nie pomyślał!

Przez ostatnie 12 miesięcy ciężko pracowaliśmy z chefami kuchni, restauracjami, hotelami, dyrektorami, działami marketingu i sprzedaży, kierownikami, barmanami i całą masą wspaniałych ludzi, którzy wspierali mnie na każdym kroku. Wszystko po to, żeby zawalczyć o podium w Międzynarodowym Konkursie Fotografii Kulinarnej Foodelia. Co miesiąc napływały prace z ponad 80 krajów – łącznie ok. 30 000 zdjęć! Jury przyznawało wyróżnienia, które tworzyły międzynarodowy ranking fotografów kulinarnych.

Obiecałem, że dam z siebie wszystko – i tak właśnie było. I wiecie co? Po roku intensywnej pracy jury w składzie Daniele D’Agostino, Sonya Metzel i Edward Trzeciakiewicz przyznało mi 1. miejsce na świecie! Jestem niesamowicie wdzięczny, szczęśliwy i… po prostu brak mi słów.

To była (i wciąż jest) niesamowita podróż pełna wyzwań. Najbardziej jednak cieszy mnie doświadczenie jakie zdobyłem oraz ludzie, których spotykam po drodze – to Wy motywujecie mnie każdego dnia do dalszego rozwoju. Obiecuję jedno: to nie koniec! Lecimy dalej po kolejne szczyty – przede wszystkim te związane z samorozwojem.”

A jak świetne robi zdjęcia można się przekonać także w Nowinach Jeleniogórskich, bo Marcin Kaźmieruk współpracuje z nasza redakcją. Więcej o jego fotograficznej pasji w najbliższym wydaniu Nowin Jeleniogórskich.

Fot. Marcin Kaźmieruk

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

451620318

Zgłoś za pomocą formularza.