Badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej na powierzchni skorupek jaj potwierdziły obecność pałeczek bakterii Salmonella. Produkt ten został niezwłocznie wycofany z obrotu, ponieważ może być szkodliwy dla zdrowia. Główny Inspektor Sanitarny apeluje o powstrzymanie się od jego spożycia.
Salmonelloza – objawy
Zakażenie organizmu bakterią Salmonella Enteritidis może wywołać chorobę nazywaną salmonellozą. Jej objawy są typowe dla zatrucia pokarmowego, jednak mogą wystąpić nawet z kilkunastogodzinnym opóźnieniem. Najczęściej występujące to:
– biegunka, niekiedy z domieszką śluzu lub krwi,
– gorączka,
– nudności,
– wymioty,
– bóle brzucha.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował, że na powierzchni skorupek popularnych jaj dostępnych do kupienia w markecie Biedronka wykryto rzeczoną bakterię. Aby uniknąć wymienionych wyżej powikłań, należy powstrzymać się od spożycia rzeczonego produktu oraz jego kontaktu z innymi składnikami, ponieważ Salmonella może przenosić się na powierzchnie, z którymi ma bezpośredni kontakt.
Jak rozpoznać wadliwą partię?
Poniżej podajemy informacje, które pomogą wytypować jajka stwarzające zagrożenie dla zdrowia. Jeśli posiadany przez nas produkt opatrzony jest tymi samymi szczegółami, bezwzględnie należy zrezygnować z jego posiadania.
Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L
Numer partii: POW12 20.11
Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi nadzór nad wycofaniem jaj z obrotu. O obecności bakterii poinformowana została również ferma, z której pochodzą. Wszczęte zostało dochodzenie, które wyjaśni okoliczności zdarzenia.
W przypadku dodatkowych pytań konsumenci mogą kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godzinach 08:15-16:15, gdzie pracownicy udzielą wszelkich informacji.
News4Media/ fot. Główne iStock/ Grafika: GIS