Każdego roku na świecie marnujemy 1,3 miliarda ton żywności. W samej Polsce jest to około 5 milionów ton jedzenia. Liczby te są zatrważające. O tym, jak ograniczyć marnotrawstwo żywności rozmawiać będą uczestnicy konferencji o niemarnowaniu żywności w sektorze HoReCae, która odbędzie się 7 czerwca w Szklarskiej Porębie.
Główną ideą przyświecającą organizatorom konferencji jest budowa świadomości ekologicznej.
Częścią konferencji będzie panel dyskusyjny na temat marnowania żywności, w którym udział wezmą osoby ściśle powiązane z tworzeniem rozwiązań dla tego zaistniałego na ogromną skalę problemu. Wśród osób, które podzielą się swoją wiedzą oraz doświadczeniem podczas panelu dyskusyjnego znajdą się takie osoby jak:
Tomasz Szuba – Venturis Horeca
Norbert Palimąka – Prezes Fundacji ESPA
Joanna Kądziołka – Prezes Stowarzyszenia Zero Waste
Joanna Aniszczyk – I love to eat
Wojciech Tycholiz – Fundacja Mniej Więcej
Oprócz panelu dyskusyjnego, na którym wypowiadać się będą eksperci z dziedziny gospodarki obiegu zamkniętego uczestnicy będą mogli wysłuchać wykładów zaproszonych specjalistów na temat obecnej sytuacji dotyczącej stanu marnowania żywności w sektorze HoReCa oraz wziąć też udział w warsztacie kulinarnym, zapoznającym ich nieco bliżej z kuchnią w stylu zero waste.
Warsztat kulinarny poprowadzi pani Sylwia Majcher – autorka pięciu bestsellerowych edukacyjnych książek, poświęconych tematyce niemarnowania żywności. Sylwia Majcher realizuje w całej Polsce kampanie społeczne wspierające idee food waste i zero waste.
W przerwie konferencji organizatorzy zapewniają poczęstunek, a w trakcie całego wydarzenia zapraszają uczestników konferencji do zadawania pytań oraz dyskusji dotyczącej tematyki zero waste!
Konferencja odbędzie się 07.06.2023 o godzinie 10:00 w Hotelu Mercure Szklarska Poręba.