Planujesz grilla z rodziną lub znajomymi? Postaw na smaczne i zdrowe przepisy, które posmakują każdemu.

Karkówka, kiełbasa i kaszanka – to standardowe trio, które znajdziemy na każdym ruszcie podczas majówkowej biesiady. Jeżeli szukasz czegoś innego, przede wszystkim bardziej zdrowego, mamy proste i szybkie przepisy na fit potrawy idealne na tegorocznego grilla. Co ważne, sprawdzą się nawet wśród amatorów kulinarnych przygód.

Bataty grillowane w ziołach

  • 3 bataty
  • olej rzepakowy
  • zioła prowansalskie, tymianek, papryka czerwona, sól

Bataty dokładnie umyć, skórkę oczyścić szczoteczką. Pokroić w plastry. Posmarować olejem z dodatkiem ziół prowansalskich, tymianku, papryki czerwonej i soli. Talarki ułożyć na ruszcie lub tacce, grillować do zarumienienia z obu stron.

Podobnie można postąpić z innymi warzywami: papryką, cukinii, pieczarkami czy cebulą.

Indyk w sosie jogurtowym

  • 500 g mięsa z piersi indyka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • czosnek, papryka słodka, chili, curry

Jogurt naturalny wymieszać z przyprawami oraz przeciśniętym przez praskę świeżym czosnkiem, mięso zanurzyć w marynacie na co najmniej 30 minut. Filety grillować z obu stron, aż mięso się zarumieni.

Sałatka z fetą, cukinią i pomidorami

  • 1 cukinia (ok. 250 g)
  • 2 pomidory
  • 1/4 cebuli
  • mix sałat z rukolą
  • 100 g chudego sera feta
  • oliwa, sól i pieprz i oregano
  • winegret: 4 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz

Cukinię umyć, przyciąć na końcach, następnie pokroić w słupki lub plastry. Obtoczyć w oliwie i zgrillować. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem i suszonym oregano. Sałatę z rukolą wyłożyć na półmisek, dodać pokrojonego pomidora (można go wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Posypać pokrojoną w półksiężyce cebulą. Dodać cukinię i pokrojoną w kostkę fetę. Doprawić pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Polać sosem winegret.

Dorada z grilla

  • świeża dorada
  • cytryna
  • czosnek, świeże zioła np. koperek lub pietruszka, sól

Rybę oczyścić i osuszyć. Naciąć nożem na boku. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny, przepołowiony ząbek czosnku, świeże zioła i posolić. Układać w folii lub na tacce na rozgrzanym grillu. Rybę grillować ok. 4 minuty z każdej strony.

News4Media, fot.: iStock

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

887732136

Zgłoś za pomocą formularza.