Jesień to wyjątkowa pora roku, która niejednego potrafi oczarować swoimi barwami. Nie dla wszystkich jest to jednak zachwycający czas, ponieważ brak promieni słonecznych, szybciej zapadający zmrok i deszczowa aura, mogą powodować nie tylko melancholię, ale również stany depresyjne. Na ratunek w takiej sytuacji przychodzi magnez. Podpowiadamy, które naturalne produkty pomogą w jego suplementacji.
„Mimozami jesień się zaczyna…”
Jesienią wielu z nas zachwyca się złocistymi odcieniami spadających liści, czerwienią dojrzewających owoców jarzębiny, uroczymi wrzosami czy żółtymi kwiatami nawłoci, potocznie nazywanych mimozami. Nie każdy zgodzi się jednak ze stwierdzeniem, że jest to dobry czas. Kiedy kończy się lato, pozbawieni jesteśmy promieni słonecznych, które w naturalny sposób dostarczają nam witaminę D, odpowiedzialną m.in. za dobre samopoczucie. Za oknem szybciej robi się ciemno, przez co możemy odczuwać też wzmożone zmęczenie i stres. Z tych samych powodów łatwiej popadamy również w stany depresyjne.
Na ratunek przyjdzie magnez
Magnez jest mikroelementem naszego organizmu, który – dostarczony w odpowiednich ilościach – zadba jesienią o ogólną poprawę samopoczucia. Zniweluje senność, usprawni funkcjonowanie mózgu i komórek, wpływając pozytywnie na całokształt pracy wszystkich narządów. Polecany jest szczególnie osobom, które regularnie piją kawę, gdyż jej moczopędne właściwości powodują wypłukiwanie pierwiastka z organizmu. Nie musimy przyjmować go w postaci chemicznej, ponieważ jego źródłem jest wiele naturalnych produktów.
Co warto jeść, aby uzupełnić niedobry magnezu?
Przede wszystkim należy spożywać duże ilości zieleniny. 200 gramów koperku, pietruszki, rukoli lub jarmużu jest w stanie pokryć nawet 28 proc. dziennego zapotrzebowana dorosłego człowieka na magnez. Wielbiciele słodyczy jesienią mogą bez wyrzutów sumienia jeść gorzką czekoladę. Zawarte w niej kakao sprawia, że ok. 5 kostek wyrobu zapewni nawet 25 proc. potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania dziennej dawki mikroelementu. Warto również częściej przyrządzać potrawy na bazie szpinaku i szczawiu. 200 gramów ich surowych liści wystarczy na pokrycie niespełna połowy wymaganej dawki magnezu. Podobnie jest z kaszą gryczaną, której jedna stugramowa porcja wzbogaca organizm nawet o 60 proc. potrzebnej jego ilości. Podobne właściwości mają m.in. orzechy, banany, soczewica, ciecierzyca i ryż.
News4Media, fot.: iStock