Sezon na młodą marchewkę w pełni a to znaczy, że tą z poprzedniego sezonu możemy kupić teraz w najniższych cenach. Jak wykorzystać to warzywo to stworzenia szybkiego, taniego i zaskakującego obiadu? Na przykład wykorzystując nasze proste przepisy.

Placuszki marchewkowe

Składniki:

– 500 gramów marchewki,
– ¼ szklanki mąki,
– 1 jajko,
– garść posiekanej natki pietruszki,
– szczypta proszku do pieczenia,
– sól,
– olej do smażenia.

Przygotowanie:

Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki, posolić do smaku. Następnie wymieszać z pozostałymi składnikami i smażyć na rozgrzanym oleju, uformowane w krążki. Placuszki powinny zarumienić się z każdej strony na złotą barwę.

Kotleciki marchewkowo – brokułowe

Składniki:

– 1 duża marchewka,
– 1 brokuł,
– 1 korzeń pietruszki,
– bułka tarta,
– 50 gramów ugotowanej kaszy jaglanej (ważonej na sucho),
– 1 jajko.
– sól do smaku,
– olej do smażenia.


Przygotowanie:

Marchewkę, brokuła oraz pietruszkę obrać i zagotować w osolonej wodzie, aż zaczną mięknąć. Po ostudzeniu rozgnieść je widelcem na drobne kawałki. Dodać do nich kaszę i jajko. Dosypywać bułkę tartą, jednocześnie mieszając całą masę, aż stanie się jednolita i na tyle zbita, aby można było swobodnie z niej formować kotleciki. Całość doprawić łyżeczką soli. Następnie należy nabierać mieszankę na dłoń, rolować kulki i lekko dociskać je drugą dłonią. Smażyć na rozgrzanym oleju zakrywającym dno patelni, aż zarumienią się z obu stron. Podawać jak standardowe kotlety, np. z ziemniakami i surówką.

Ciasto marchewkowe

– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– szklanka oleju rzepakowego,
– szklanka cukru,
– saszetka cukru wanilinowego,
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
– 4 jajka,
– 400 g marchewki startej na dużych oczkach,
– opcjonalnie 100 g posiekanych orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mokre wkładamy do misy, do nich dosypujemy składniki suche, mąkę przesiewamy przez sito. Całość mieszamy aż wyrobi się na jednolitą masę. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Pieczemy przez ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 170 st. C. Wierzch można posypać cukrem pudrem. 

Pasztet z marchewki

Składniki:

– pół kilograma obranych marchewek,
– jedna mała cebula,
– 4 ząbki czosnku,
– 5 łyżek kaszy manny,
– 2 jajka,
– garść suszonej włoszczyzny,
– ulubiona przyprawa uniwersalna,
– olej do podsmażenia.

Przygotowanie:

Marchewki upiec lub ugotować, aż będą miękkie. Cebulę i czosnek posiekać na drobno i zeszklić na patelni. Następnie wszystko razem zmiksować na masę o konsystencji musu. Wymieszać z kaszą, jajkami i włoszczyzną, doprawić do smaku. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą całość. Masę przełożyć do formy i piec w 180 st. C., we wcześniej rozgrzanym piekarniku.

News4Media, fot.: iStock

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

887732136

Zgłoś za pomocą formularza.