Szkodliwy barwnik, m.in. w słodyczach i majonezie. Sprawdzaj etykiety!

fot. news4media

Barwnik, który uszkadza DNA, materiał genetyczny komórek i może powodować raka, używany jest na przykład przy produkcji lodów, majonezu czy gumy do żucia. Tak stwierdził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i ostrzega przed konsekwencjami spożywania produktów z dodatkiem dwutlenku tytanu. Wyniki badania wysłał do Komisji Europejskiej.

Jeszcze w maju Komisja Europejska ma rozpocząć rozmowy z krajami członkowskimi w sprawie zakazu stosowania barwnika E171. Bruksela zdecydowała się na taki krok, po otrzymaniu naukowej opinii Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności.
"Zaproponujemy wprowadzenie zakazu jego stosowania w UE. Dyskusje z państwami członkowskimi rozpoczną się w tym miesiącu. Naszym priorytetem jest zdrowie obywateli i bezpieczeństwo spożywanej przez nich żywności."- poinformowała komisarz do spraw zdrowia Stella Kyriakides.
Może powodować raka
Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdzili, że barwnik uszkadza DNA i materiał genetyczny komórek. Może to prowadzić do skutków rakotwórczych.
„Biorąc pod uwagę wszystkie dostępne badania naukowe i dane, panel stwierdził, że dwutlenku tytanu nie można już uważać za bezpieczny jako dodatek do żywności. Kluczowym elementem w wyciągnięciu tego wniosku jest to, że nie mogliśmy wykluczyć obaw związanych z genotoksycznością po spożyciu cząstek dwutlenku tytanu." - czytamy w raporcie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Co to jest dwutlenek tytanu?
Dwutlenek tytanu jest barwnikiem żywności (E171) i, podobnie jak w przypadku wszystkich barwników spożywczych, jego funkcją jest nadanie żywności bardziej atrakcyjnego wyglądu.
Jakie pokarmy zawierają dwutlenek tytanu?
Barwnik stosowany jest w żywnościach od gumy do żucia i lukru, po lody czy majonez. Występuje również w niektórych lekach, jako środek nadający biały kolor
 

Komentarze (4)

Ciekawe co na to lider "Partii Politycznej Przebudzeni Konsumenci! Aby Parówka Była Parówką"?!

Wcina granulat

On nawet nie wie o tej sprawie.

Kto kupuje majonez niech żre komponenty. Własny w dodatku ma taki smak jakiego kupić nie można. Do 10 minut roboty...

Napisz komentarz

WERYFIKACJA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.