Wiele osób pragnących poprawić swoją sylwetkę bierze pod uwagę wskaźnik BMI. Popularny body mass index określa normy wagowe przy uwzględnieniu wzrostu oraz obecnej masy ciała. Dzięki temu można wyznaczyć odpowiedni cel swojej rekompozycji i dobrać optymalną dietę. W jaki sposób obliczyć BMI? Czy wskaźnik ten sprawdza się u każdej osoby?

Czym jest wskaźnik BMI?

Obliczenie własnego wskaźnika BMI wymaga wykonania prostego działania. Jest to bowiem iloraz masy ciała do wzrostu podniesionego do kwadratu. Jeśli uzyskany wynik wskazuje na optymalną wagę, wówczas nie ma powodów do zmartwień. Do podniesionego wskaźnika BMI nie należy natomiast podchodzić lekceważąco. Zbyt duża waga jest częstym determinantem takich chorób, jak cukrzyca czy też miażdżyca. BMI, które nie mieści się w normie, powinno być skonsultowane z profesjonalnym dietetykiem, gdyż w wielu przypadkach sama redukcja kalorii nie wystarczy. Duże znaczenie ma również dostarczanie organizmowi witamin, związków mineralnych, białka itp. Warto pamiętać, że zawyżone wartości BMI są jedynie częścią ogólnej klasyfikacji. Zbyt niski wskaźnik BMI także może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Co więcej, skrajne wychudzenie stanowi oznakę zaburzeń odżywiania, których wyleczenie wymaga wsparcia dietetyka oraz psychologa. 

Jak obliczyć swój wskaźnik BMI?

Przed wykonaniem działania, należy pamiętać, by swój wzrost zapisać w metrach, a nie centymetrach. Następnie, wystarczy podzielić obecną wagę przez wysokość ciała podniesioną do kwadratu. Osoba, mająca 182 cm wzrostu i 96 kg wagi, będzie miała następujący współczynnik BMI:

96 kg : 1,82 m2 = 29

 U osoby o masie ciała 70 kg i 178 cm body mass index stanowi natomiast:

70 kg : 1,78 m2 = 22,15

Zgodnie z klasyfikacją, BMI na poziomie 29 wskazuje na nadwagę, zmierzającą w stronę otyłości. Body mass index o wartości 22,15 jest natomiast optymalnym wynikiem.

Wiele osób, chcąc mieć pewność, że ich BMI zostanie prawidłowo obliczone, może skorzystać z dostępnego w sieci kalkulatora BMI. Algorytm bierze pod uwagę płeć, obecną masę ciała, wzrost oraz wiek. Na tej podstawie kalkulator BMI wylicza indeks masy ciała, a ponadto podaje, czy uzyskany wynik jest normatywny, czy też wykracza on poza ramy optymalnej wagi.

Jaki są normy BMI?

Klasyfikację masy ciała dorosłych osób prezentuje poniższa tabela:

kategoriaBMIWAGA
wygłodzenie<16,00niedowaga
wychudzenie16-16,99niedowaga
niedowaga17,00-18,49niedowaga
optymalna waga18,5-24,99optimum
nadwaga25-29,99nadwaga
otyłość I stopnia30 -34,99otyłość
otyłość II stopnia35-39,99otyłość
chorobliwa otyłość>40otyłość

Osoba pragnąca ustalić, czy jej waga mieści się w normie czy też wskazuje ona na problemy zdrowotne, powinna wziąć pod uwagę swój wiek. Im człowiek jest starszy, tym większe BMI uznawane jest za unormowane:

  • 19-24 lata – 19-24,
  • 25-34 lata – 20-25,
  • 35-44 lata – 21-26,
  • 45-54 lata – 22-27,
  • 55-64 lata – 23-28,
  • powyżej 64 lat – 24-29.

Dlaczego BMI nie jest idealnym współczynnikiem?

Body mass index nie stanowi stałego parametru, dlatego warto regularnie kontrolować swoją wagę i w przypadku ewentualnych odchyleń przejść na dietę redukcyjną lub zwiększyć liczbę dostarczanych organizmowi kalorii. Wskaźnik BMI nie uwzględnia jednak budowy ciała, dlatego nie zawsze nadmierne wartości są jednoznaczne z otyłością bądź nadwagą. Wysoki body mass index może bowiem wynikać z rozbudowanych mięśni, które w przeciwieństwie do nadmiernej tkanki tłuszczowej nie są szkodliwe dla zdrowia. Idealnym potwierdzeniem tego założenia są kulturyści, trenerzy personalni oraz zawodnicy sportów siłowych. Mają oni wysokie BMI, jednak ich codzienna dieta jest odpowiednio zbilansowana, dzięki czemu poziom tkanki tłuszczowej nie przekracza zwykle kilkunastu procent. Ze względu na niedokładność body mass index specjaliści żywienia wykorzystują analizę składu ciała inbody. Dzięki niej można ustalić m.in.:

  • BMI,
  • zawartość wody w organizmie,
  • wagę,
  • masę mięśni szkieletowych,
  • masę tkanki tłuszczowej,
  • procentową zawartość tkanki tłuszczowej,
  • zawartość białka i substancji mineralnych,
  • wskaźnik talia-biodro.

Na podstawie analizy dobierana jest odpowiednio dieta. W przypadku osób, które zmagają się z otyłością bądź nadwagą, liczba dostarczanych kalorii powinna być mniejsza niż optymalne zapotrzebowanie. U osób z niedowagą lub wychudzeniem zasada jest odwrotna. Analiza składu ciała pozwala dietetykowi ocenić, jakich składników brakuje organizmowi danej osoby, by mogła ona prawidłowo funkcjonować. Do opracowywanej diety specjalista wplata następnie produkty, które uzupełnią deficyty. Przykładowo, niedobory białka można wyrównać, jedząc dużo nabiału, mięs oraz ryb. Cennym źródłem witamin są natomiast warzywa, owoce, drób, itp. Wiele osób stosuje również zdrowe suplementy. Podobnie jak mięso, warzywa oraz owoce, zawierają one witaminy, związki mineralne i inne składniki odżywcze.

Dzięki wskaźnikowi BMI można wykryć poważne problemy ze swoim zdrowiem lub upewnić się, że obecna waga mieści się w przyjętych normach. Warto jednak pamiętać, że body mass index, ze względu na swój matematyczny wymiar, nie uwzględnia budowy ciała, tj. masy mięśniowej i poziomu tkanki tłuszczowej. Optymalnym rozwiązaniem jest więc konsultacja z profesjonalnym dietetykiem.

Źródło: https://apteline.pl/artykuly/kalkulator-bmi

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.