W jednej z partii marynowanych pieczarek badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdziły obecność substancji alergizującej, która nie została oznaczona na opakowaniu.

Dwutlenek siarki (E220) jest substancją konserwującą dodawaną do produktów spożywczych. Choć ogólnie uznawana jest za bezpieczną, może szkodzić zdrowiu w przypadku osób, które są na nią uczulone. Do tej samej grupy alergenów należą m.in. orzeszki ziemne, skorupiaki, ryby, soja i gorczyca. Spożycie przez osobę z nadwrażliwością może wywołać m.in.:

– objawy astmy,
– bóle brzucha,
– niedociśnienie,
– biegunkę,
– zmiany skórne.

Pieczarki wycofane z obrotu

W związku z potwierdzeniem przez badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej obecności dwutlenku siarki w jednej z partii marynowanych pieczarek, podjęto decyzję o wycofaniu z obrotu wadliwej serii. Istnieje jednak ryzyko, że część konsumentów mogła już kupić marynowane pieczarki z alergenem. Dlatego GIS w swoim komunikacie przedstawił szczegółowe informacje, które pomogą sprawdzić ewentualne ryzyko. Jeżeli są zgodne z zamieszczonymi na etykiecie, należy wstrzymać się od ich zjedzenia.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g

Producent: P.P.H.U. „VITMAR” Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów

Numer partii/ data minimalnej trwałości: 08.2022


Jakie działania zostały podjęte?

Oprócz wycofania pieczarek z obrotu, Państwowa Inspekcja Sanitarna we współpracy z producentem starają się ustalić źródło występowania E220 w produkcie.

Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 w dni robocze w godz. 8:15-16:15. Pracownicy GIS udzielą wszelkich informacji.

News4Media/fot. iStock/producent

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.