Menu szpitala w Bolesławcu robi wrażenie. Makaron rigattoni z sosem z pieczonej papryki i pomidorów ze szpinakiem i prażonym słonecznikiem? A może klopsiki z łopatki wieprzowej w sosie tymiankowym. To nie wyjątkowe posiłki na dni świąteczne, ale przykłady z codziennego jadłospisu. Pacjenci innych placówek szpitalnych mogą tylko zazdrościć.
W szpitalu w Bolesławcu podejście do tego, jak karmi się pacjentów, zmieniło się na początku pandemii, kiedy pojawiły się kłopoty z dostarczaniem posiłków do placówki. Dyrekcja szpitala nie tylko uznała, że prowadzenie własnej kuchni zdecydowanie ułatwia dietetyczną logistykę, ale także, że szpitalne jedzenie jest elementem kuracji. Aby przeprowadzić szpitalną, kuchenną rewolucję potrzebne były jeszcze pieniądze. Inwestycje dyrekcja szpitala uznała jednak za tak ważną, że zdecydowano się wykorzystać środki własne szpitala. Mocno ograniczone, więc odbudowę kuchni (tak to można nazwać, bo szpital miał kiedyś własną kuchnię, ale zlikwidowano ja na początku wieku i dostarczaniem posiłków zajęła się firma zewnętrzna) rozłożono na dwa lata.
Kuchnie urządzono w piwnicy, w miejsce magazynów. Kompleksowo przebudowano pomieszczenia, sprowadzono nowoczesny sprzęt. Wszystko to kosztowało prawie 1,5 mln zł. Tyle że nawet najlepszy sprzęt nie zagwarantuje świetnego menu. To jest zasługą Klaudiusza Kędzierskiego, urodzone w Wiedniu, przez wiele lat mieszkańca Lwówka Śląskiego, a w ostatnich dziesięciu kucharza i managera w kuchniach francuskiej Burgundii.
A szefa kuchni łatwo znaleźć nie było. Dyrektor szpitala Kamil Barczyk mówił, że rozmawiał z wieloma doświadczonymi szefami kuchni, którzy dowiadując się, że chodzi o szpital szybko się wycofywali. Uważali, że niewygórowane stawki żywieniowe i szpitalna rzeczywistość nie pozwolą prowadzić kuchni, jakiej oczekiwałby dyrektor.
Wyzwanie podjął Klaudiusz Kędzierski. Będzie korzystał ze swojej kreatywności, bo faktycznie stawka żywieniowa wcale nie jest oszołamiająco wysoka. Na razie efekty są imponujące (kuchnia funkcjonuje od początku grudnia). Oto menu na tydzień od 5 do 11 grudnia.
Poniedziałek 5-12-2022
Śniadanie: Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami z kardamonem, hummus z buraka, ser gouda, 2 kromki chleba, herbata;
Obiad: zupa – wegetariański żurek na serwatce
Schab pieczony w sosie z karmelizowanej cebuli, kasza jęczmienna, sałatka z pieczonych buraków
lub placki dyniowe, salsa z pieczonych buraków z orzechami ziemnymi i dressingiem z naci pietruszki;
Kompot z owoców sezonowych
Kolacja: frankfurterki gotowane, sałatka z pomidorów z twarożkiem ziołowym, 2 kromki chleba, musztarda, herbata
Wtorek 6-12-2022
Śniadanie: granola z jogurtem naturalnym i bananem, pasta jajeczna z koperkiem, ogórek, grahamka, herbata
Obiad: zupa-krem z pieczonej dyni hokkaido
klopsiki z łopatki wieprzowej w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane z chrzanem i koperkiem, glazurowana marchew z pieca
lub placki z cukinii, sos pieczarkowy, warzywa na parze
kompot z owoców sezonowych 200ml
kolacja: ser emmentaler, jajko gotowane, sałata lollo rosso, masło, chleb, herbata
Środa 7-12-2022
śniadanie: jogurt naturalny z płatkami orkiszowymi i konfiturą z dyni piżmowej, ser gouda, ogórek, bułka jasna, masło, herbata
Obiad: zupa minestrone z makaronem ryżowym,
wolnopieczona karkówka wieprzowa w sosie jasnym, kasza gryczana, brukselka w emulsji maślanej z rozmarynem
lub ragout warzywne z soczewicą, kasza gryczana, kalafior pieczony
Kompot z owoców sezonowych 200ml
Kolacja: pasztet drobiowy, ser cheddar, pomidor, masło, grahamka, herbata
Czwartek 8-12-2022
śniadanie: płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym, parówki z szynki, ogórek, ketchup, chleb, masło, herbata
obiad: zupa bulion z pieczonej kury z kaszą cous cous,
schab w sosie maślanym, pieczone ziemniaki z rozmarynem, surówka z buraczków
lub stek z kalafiora, sos orzechowy, marynowane brokuły,
kompot z owoców sezonowych 200ml
Kolacja: ser cheddar, kiełbasa krakowska, pomidor, grahamka, masło, herbata
Piątek 9-12-2022
śniadanie: pasta z tuńczyka i czarnych oliwek, pomidor, chleb, herbata
Obiad: zupa-krem z pieczonego kalafiora
trybowane udko z kurczaka w sosie serowym ze szczypiorem , Ryż z pieczoną marchewką, surówka z białej kapusty z porem
lub pieczona dynia hokkaido z sosem maślanym ze szczypiorem, surówka z białej kapusty z porem,
kompot z owoców sezonowych 200ml
kolacja: pancakes z konfiturą z jabłkami, pasta z ciecierzycy, ogórek, chleb, herbata
Sobota 10-12-2022
śniadanie: jogurt naturalny z konfiturą gruszkową i płatkami owsianym, szynka ze schabu, rzodkiewka, bułka jasna, herbata
obiad: zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z makaronem ryżowym
makaron rigattoni z brokułami, kurczakiem i zielonym groszkiem
lub makaron rigattoni z sosem z pieczonej papryki i pomidorów ze szpinakiem i prażonym słonecznikiem
kompot z owoców sezonowych 200ml
kolacja: sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami, ser gouda, chleb, herbata
Niedziela 11-12-2022
śniadanie: parówki drobiowe, ogórek, sałata lollo bianco, ketchup, masło, chleb, herbata
Obiad: zupa-krem kalafiora
filet z kurczaka w sosie dyniowym, ryż basmatti, surówka z modrej kapusty z jabłkiem i majerankiem
lub: risotto z pieczonym burakiem, serem kozim i zielonym groszkiem
kompot z owoców sezonowych
Kolacja: szynka drobiowa, sałata lodowa, pomidor, masło, grahamka, herbata
Fot. szpital Bolesławiec
2 komentarze
Risotto z pieczonym burakiem, serem kozim i zielonym groszkiem. Pytam się gdzie jest groszek. Bajo pisarze…
W risotto.