Menu szpitala w Bolesławcu robi wrażenie. Makaron rigattoni z sosem z pieczonej papryki i pomidorów ze szpinakiem i prażonym słonecznikiem? A może klopsiki z łopatki wieprzowej w sosie tymiankowym. To nie wyjątkowe posiłki na dni świąteczne, ale przykłady z codziennego jadłospisu. Pacjenci innych placówek szpitalnych mogą tylko zazdrościć.

W szpitalu w Bolesławcu podejście do tego, jak karmi się pacjentów, zmieniło się na początku pandemii, kiedy pojawiły się kłopoty z dostarczaniem posiłków do placówki. Dyrekcja szpitala nie tylko uznała, że prowadzenie własnej kuchni zdecydowanie ułatwia dietetyczną logistykę, ale także, że szpitalne jedzenie jest elementem kuracji. Aby przeprowadzić szpitalną, kuchenną rewolucję potrzebne były jeszcze pieniądze. Inwestycje dyrekcja szpitala uznała jednak za tak ważną, że zdecydowano się wykorzystać środki własne szpitala. Mocno ograniczone, więc odbudowę kuchni (tak to można nazwać, bo szpital miał kiedyś własną kuchnię, ale zlikwidowano ja na początku wieku i dostarczaniem posiłków zajęła się firma zewnętrzna) rozłożono na dwa lata.

Kuchnie urządzono w piwnicy, w miejsce magazynów. Kompleksowo przebudowano pomieszczenia, sprowadzono nowoczesny sprzęt. Wszystko to kosztowało prawie 1,5 mln zł. Tyle że nawet najlepszy sprzęt nie zagwarantuje świetnego menu. To jest zasługą Klaudiusza Kędzierskiego, urodzone w Wiedniu, przez wiele lat mieszkańca Lwówka Śląskiego, a w ostatnich dziesięciu kucharza i managera w kuchniach francuskiej Burgundii.

A szefa kuchni łatwo znaleźć nie było. Dyrektor szpitala Kamil Barczyk mówił, że rozmawiał z wieloma doświadczonymi szefami kuchni, którzy dowiadując się, że chodzi o szpital szybko się wycofywali. Uważali, że niewygórowane stawki żywieniowe i szpitalna rzeczywistość nie pozwolą prowadzić kuchni, jakiej oczekiwałby dyrektor.

Wyzwanie podjął Klaudiusz Kędzierski. Będzie korzystał ze swojej kreatywności, bo faktycznie stawka żywieniowa wcale nie jest oszołamiająco wysoka. Na razie efekty są imponujące (kuchnia funkcjonuje od początku grudnia). Oto menu na tydzień od 5 do 11 grudnia.

Poniedziałek 5-12-2022

Śniadanie: Jogurt naturalny z prażonymi jabłkami z kardamonem, hummus z buraka, ser gouda, 2 kromki chleba, herbata;

Obiad: zupa – wegetariański żurek na serwatce

Schab pieczony w sosie z karmelizowanej cebuli, kasza jęczmienna, sałatka z pieczonych buraków

lub placki dyniowe, salsa z pieczonych buraków z orzechami ziemnymi i dressingiem z naci pietruszki;

Kompot z owoców sezonowych

Kolacja: frankfurterki gotowane, sałatka z pomidorów z twarożkiem ziołowym, 2 kromki chleba, musztarda, herbata

Wtorek 6-12-2022

Śniadanie: granola z jogurtem naturalnym i bananem, pasta jajeczna z koperkiem, ogórek, grahamka, herbata

Obiad: zupa-krem z pieczonej dyni hokkaido

klopsiki z łopatki wieprzowej w sosie tymiankowym, puree ziemniaczane z chrzanem i koperkiem, glazurowana marchew z pieca

lub placki z cukinii, sos pieczarkowy, warzywa na parze

kompot z owoców sezonowych 200ml

kolacja: ser emmentaler, jajko gotowane, sałata lollo rosso, masło, chleb, herbata

Środa 7-12-2022

śniadanie: jogurt naturalny z płatkami orkiszowymi i konfiturą z dyni piżmowej, ser gouda, ogórek, bułka jasna, masło, herbata

Obiad: zupa minestrone z makaronem ryżowym,

wolnopieczona karkówka wieprzowa w sosie jasnym, kasza gryczana, brukselka w emulsji maślanej z rozmarynem

lub ragout warzywne z soczewicą, kasza gryczana, kalafior pieczony

Kompot z owoców sezonowych 200ml

Kolacja: pasztet drobiowy, ser cheddar, pomidor, masło, grahamka, herbata

Czwartek 8-12-2022

śniadanie: płatki owsiane z jogurtem i chutneyem wiśniowym, parówki z szynki, ogórek, ketchup, chleb, masło, herbata

obiad: zupa bulion z pieczonej kury z kaszą cous cous,

schab w sosie maślanym, pieczone ziemniaki z rozmarynem, surówka z buraczków

lub stek z kalafiora, sos orzechowy, marynowane brokuły,

kompot z owoców sezonowych 200ml

Kolacja: ser cheddar, kiełbasa krakowska, pomidor, grahamka, masło, herbata

Piątek 9-12-2022

śniadanie: pasta z tuńczyka i czarnych oliwek, pomidor, chleb, herbata

Obiad: zupa-krem z pieczonego kalafiora

trybowane udko z kurczaka w sosie serowym ze szczypiorem , Ryż z pieczoną marchewką, surówka z białej kapusty z porem

lub pieczona dynia hokkaido z sosem maślanym ze szczypiorem, surówka z białej kapusty z porem,

kompot z owoców sezonowych 200ml

kolacja: pancakes z konfiturą z jabłkami, pasta z ciecierzycy, ogórek, chleb, herbata

Sobota 10-12-2022

śniadanie: jogurt naturalny z konfiturą gruszkową i płatkami owsianym, szynka ze schabu, rzodkiewka, bułka jasna, herbata

obiad: zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów z makaronem ryżowym

makaron rigattoni z brokułami, kurczakiem i zielonym groszkiem

lub makaron rigattoni z sosem z pieczonej papryki i pomidorów ze szpinakiem i prażonym słonecznikiem

kompot z owoców sezonowych 200ml

kolacja: sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami, ser gouda, chleb, herbata

Niedziela 11-12-2022

śniadanie: parówki drobiowe, ogórek, sałata lollo bianco, ketchup, masło, chleb, herbata

Obiad: zupa-krem kalafiora

filet z kurczaka w sosie dyniowym, ryż basmatti, surówka z modrej kapusty z jabłkiem i majerankiem

lub: risotto z pieczonym burakiem, serem kozim i zielonym groszkiem

kompot z owoców sezonowych

Kolacja: szynka drobiowa, sałata lodowa, pomidor, masło, grahamka, herbata

Fot. szpital Bolesławiec

2 komentarze

  1. Risotto z pieczonym burakiem, serem kozim i zielonym groszkiem. Pytam się gdzie jest groszek. Bajo pisarze…

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Andrzej Buda

Zgłoś za pomocą formularza.