Lekarze jednego ze szpitali przygotowali w poniedziałek nietypową akcję, którą skierowali do męskiej części swoich pacjentów. Urolodzy rozdają dziś zupę pomidorową. Nie chodzi jednak o zaspokojenie głodu ani promowanie jedzenia serwowanego w placówce.

Tydzień urologii

W Polsce obchodzony jest tydzień urologii. Właśnie tę okazję postanowili wykorzystać specjaliści ze szpitala im. prof. Emila Michałowskiego przy ul. Strzeleckiej w Katowicach, aby dotrzeć do swoich pacjentów, którzy mogą być narażeni na powstawanie w organizmie nowotworów. W tym celu przygotowali słoiki z zupą pomidorową, aby rozdać je mężczyznom. Przy okazji wręczania pysznego przetworu, lekarze uświadamiają katowiczan, jak dobroczynne działanie mają na ich zdrowie składniki zawarte w pomidorach.

Wydawałoby się, że zupa pomidorowa ma z urologią niewiele wspólnego. To oczywiście nieprawda. Pomidory w urologii, a szczególnie w chorobach nowotworowych, są bardzo cenionym elementem diety.” – wyjaśniał w rozmowie z RMF FM dr Jan Kawecki, urolog i dyrektor Szpitala Specjalistycznego im. prof. E. Michałowskiego w Katowicach.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=112884654472086&id=111451057948779https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=112884654472086&id=111451057948779



Cenny likopen

Lekarz podkreślił szczególnie ważną rolę likopenu zawartego w popularnych warzywach. Jego antyoksydacyjne działanie spowalnia utlenianie, hamując mnożenie się komórek nowotworowych w organizmie. Według specjalisty regularne spożywanie pomidorów i przetworów z nich, może obniżyć ryzyko raka prostaty aż o 30 proc. Nie są one zarezerwowane jedynie dla mężczyzn, ponieważ takie samo działanie wykazują wobec przełyku i żołądka. Najkorzystniej likopen wpływa jednak na jelito cienkie, którego chorobę nowotworową można zahamować nawet w 60 proc.

Wzmocnią cały organizm

Oprócz walki z rakiem, pomidory pomogą też uporać się z przeziębieniem, chronicznym zmęczeniem, zaburzeniami pracy serca, problemami z trawieniem czy nadmiernym poziomem cholesterolu. To wszystko za sprawą zawartego w nich kompleksu substancji odżywczych i składników mineralnych. Warzywa te mają w sobie bowiem duże ilości witamin C, B, K i E, wapnia, żelaza, fosforu i magnezu.  

News4Media, fot.: iStock / screen Facebok Szpital Specjalistyczny im. prof. Emila Michałowskiego w Katowicach

1 Komentarz

  1. Może by tak Nowiny Jeleniogórskie skupiły się bardziej na wiadomościach z regionu?
    Aaaa, zapomniałem że tu nie ma o czym pisać i wygodniej i taniej jest wklejać gotówce z „ciekawostkami ze świata”

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.