Sałatka jako główny posiłek? Bez mięsa i ziemniaków? Wielu z nas nie przekonuje taka propozycja. Sałatki często postrzegamy bowiem jako nudne i mało sycące dania. Kojarzymy je głównie z sałatą z dodatkiem kilku innych warzyw, które tworzą suche i niewyraźne połączenia. Jak przekonać się do tej potrawy?

Posiłek, który zabieramy do pracypowinien być zdrowy i pełnowartościowy. Dlatego do torby warto zapakować produkty bogate w kwasy omega 3 i 6, węglowodany złożone oraz białko. Dzięki nim nie odczujemy braku dodatków, takich jak mięso czy ziemniaki, a jednocześnie pozostaniemy syci przez kilka godzin.

Sałatka z awokado

Awokado, mimo tego że jest owocem, zawiera mało węglowodanów, a dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3, 6 i 9). Jest również źródłem wielu witamin i potasu, który reguluje ciśnienie krwi i wspomaga pracę serca.

Składniki: połowa awokado, trzy łyżki zielonego groszku (konserwowany albo prosto z ogródka, dwa pęczki rzodkiewek, sałata lodowa, cztery pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, ogórek zielony (można też wykorzystać ogórek małosolny, kiełki fasoli mung, czerwona sałata, sok z połowy limonki, sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie: awokado przekrawamy na pół, wyciągamy z niego pestkę i kroimy w plasterki. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy. Mieszamy w misce, polewamy sokiem z limonki, doprawiamy do smaku oliwą, solą i pieprzem.

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.