Upalne dni to idealna pora by wypróbować smacznych przepisów na uwielbiane przez wielu z nas chłodniki. Te zupy na zimno można zrobić naprawdę w bardzo łatwy i szybki sposób.

Najpopularniejszym chłodnikiem jest ten litewski, który wykonuje się z młodej botwinki. Jeżeli takie tradycyjne wydanie nieco ci się znudziło – postaw na coś nowego. Razem z Magdaleną Wroną, autorką bloga Vito Gryzie, przygotowaliśmy trzy nietuzinkowe przepisy na pyszne zupy na chłodno.

Chłodnik z sałaty masłowej i bobu

Składniki:

1 cebula

1 łyżka oleju roślinnego

1 ząbek czosnku

1 główka sałaty masłowej

400 g świeżego lub mrożonego bobu

pęczek szczypiorku do dekoracji

1 litr bulionu warzywnego

sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Bób wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut. W międzyczasie rozgrzej w garnku łyżkę oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj przez ok. 2-3 minuty. Dorzuć rozgnieciony czosnek i smaż przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił. Dodaj umytą, poszatkowaną sałatę i zalej wszystko bulionem. Gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania. Następnie dorzuć ugotowany, obrany ze skórki bób i posiekany szczypiorek. Gotuj kolejne 2 minuty. Odstaw zupę, aby przestygła, a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Wystudzoną zupę wstaw na 2 – 3 godziny do lodówki.

Gazpacho z soczewicą

Składniki:

¼ szklanki suchej czerwonej soczewicy

liść laurowy

ząbek czosnku

4 duże, dojrzałe pomidory

2 ogórki

½ czerwonej papryki

łyżka soku z cytryny

sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

szczypta chili

łyżka oliwy z oliwek extra vergine

¼ – ½ szklanki zimnej wody, w razie potrzeby

kilka listków mięty, opcjonalnie, do dekoracji

Przygotowanie:

Soczewicę wsyp do wrzącej posolonej wody, dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości – możesz ugotować ją dzień wcześniej lub skorzystać z mrożonej, jeśli, tak jak ja, mrozisz porcje ugotowanych wcześniej strączków. Odcedź, wyjmij liść i odstaw na bok. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki oraz pomidory obierz ze skórki i również pokrój, tak, aby łatwiej można je było zmiksować. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, soczewicę i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłódź w lodówce przed podaniem.

Surowa zupa szczawiowa

Składniki:

duży pęczek szczawiu

1 mały ząbek czosnku

1 cm imbiru

1 awokado

kilka gałązek pietruszki

¼ niedużej cukinii

1 łodyga selera

1 łyżka soku z cytryny

1 – 2 łyżeczki jasnej pasty miso

sól i świeżo mielony pieprz, do smaku

1 szklanka zimnej, filtrowanej wody

dodatki, opcjonalnie:

nasiona chia

nasiona konopi

natka pietruszki

płatki chilli

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Łodygę selera i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki włóż do kielich blendera. Dodaj szczaw i awokado. Dolej wodę i zmiksuj na zupę. Pasty miso mogą różnić się między sobą pod względem słoności, najlepiej więc zacznij od dodania łyżeczki i w razie potrzeby dodaj kolejną. Jeśli nie masz pasty miso, możesz użyć sosu sojowego w zamian. Po zblendowaniu, zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlej do misek i udekoruj natką pietruszki, nasionami chia, konopi oraz odrobiną chilli.

News4Media, fot.: Vito Gryzie

Write A Comment


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

887732136

Zgłoś za pomocą formularza.