Piwo z polskich Karkonoszy!

– Przepyszne jedzenie oraz lokalne piwko, wspaniała atmosfera, bardzo klimatyczne miejsce, baaardzo polecam – oceniają goście restaurację “U Hochoła” w centrum Szklarskiej Poręby. Takiego lokalu – z doskonałym piwem warzonym w rodzinnym browarze na miejscu – w polskich Karkonoszach jeszcze nie było!

Nic dziwnego, że klienci są zachwyceni, a swoimi opiniami dzielą się w mediach społecznościowych:

“O lokalu? Wygląda epicko. Stary styl pasujący do okolicy, świetnie połączony z industrialnymi dodatkami.

O jedzeniu? Golonka – pierwsza klasa! Świetnie podana, mięso super jakości. Drugi raz na stół poleciały żeberka wieprzowe z ziemniaczkami pieczonymi – również przeepickie.O piwie? Podobno kwestia gustu, ale wydaje się, że trafiłem na swój ideał piwa pszennicznego. Próbowałem wszystkich dzięki świetnemu pomysłowi – desce piw (4 różne piwa po 0.125 l w cenie jednego, tak na spróbowanie): – czytamy na protalu tripadisor.

Całości dopełnia rewelacja w piątki i soboty, czyli muzyka na żywo w godz. 17-21.

Skąd się wziął w Szklarskiej Porębie lokalny browar Mariental? Z marzeń i pracy rodziny od dawna związanej w tym miastem. Dlaczego zasługuje na miano lokalnego? Piwowar jest z Kowar, woda jest miejscowa, sprzęt do produkcji zakupiono w polskiej firmie, a nazwa Mariental to po niemiecku Marysin (dzielnica Szklarskiej Poręby). Chmiele i słody są najwyższej jakości.

Lokalne są także nazwy piw: Orle Pils, Pszeniczne Szreniczne, Koźlak z Wysokiego Kamienia, Kamieńczyk American Pale Ale. Wszystkie miejsca, które są w nazwach piw, znajdują się w granicach Szklarskiej Poręby. W miejscach tych oferowane jest piwo z browaru Mariental.

Skala produkcji nie jest wielka, ale tak właśnie ma być. Nie chodzi o masówkę, lecz o piwo wysokiej jakości, którego napić się można tylko w Karkonoszach. Ma być (i jest) naprawdę regionalne, karkonoskie, NASZE!

Spróbujcie, naprawdę warto!

Restauracja U Hochoła Browar Mariental

Szklarska Poręba, ul. 1 Maja 11

Otwarta codziennie w godz. 12-21

https://uhochola.pl/mariental_browar_szklarska_poreba

+48 75 717 34 30

browar@browarmariental.pl

restauracja@uhochola.pl

Płacić można gotówką i kartami.

Facebook: U Hochoła

Piwa Mariental

  • Orle Pils: Piwo dolnej fermentacji o barwie jasnej, słomkowej. Klarowne. Smak słodowy, chmielowy, orzeźwiający, o wyczuwalnej goryczce. Również w zapachu wyczuwalny jest aromat chmielu oraz słodu.
  • Pszeniczne Szreniczne: Jest to piwo pszeniczne, górnej fermentacji. Jasna barwa, wyczuwalny aromat pomarańczy i kolendry. Mętne, o delikatnym smaku. Lekkie, deserowe, bez wyraźnej goryczki.
  • Koźlak z Wysokiego Kamienia: Piwo dolnej fermentacji o charakterystycznej ciemnomiedzianej barwie oraz słodowym zapachu przywodzącym na myśl zapach ciemnego pieczywa. Klarowne, długo leżakowane, mocne. W smaku wyczuwalna zbożowość łączy się z karmelowością i lekko owocowym tłem. Wyczuwalna goryczka, ale w stopniu niskim, współgra z całością.
  • Kamieńczyk Americane Pale Ale: Piwo górnej fermentacji o barwie ciemnosłomkowej, lekko zamglonej. W smaku wyraźnie wyczuwalna goryczka, cytrusy oraz słodowość. Zapach, dzięki chmieleniu na zimno, wyraźnie cytrusowy.

Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.