Rozgrzewa i poprawia nastrój. Gorąca czekolada to idealna propozycja na osłodzenie sobie chłodnego jesiennego wieczoru. Sprawdź, jak podać ją w domu na kilka różnych sposobów.
Gorąca czekolada z piankami marshmallows
Składniki:
- 500 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 30 g pianek marshmallows
Przygotowanie:
Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, opcjonalnie dodać cukier lub cukier wanilinowy do smaku (pamiętając o tym, że pianki marshmallows po rozpuszczeniu dodadzą dodatkowej słodyczy) i mieszając, podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady, cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Przed podaniem udekorować piankami marshmallows u góry.
Gorąca czekolada na ostro
Składniki:
- 500 ml mleka
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru lub cukru wanilinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/3 łyżeczki mielonego chili
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Do rondla wlać mleko i śmietankę kremówkę, dodać cukier, chili i cynamon. Podgrzewać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kostce czekolady cały czas mieszając. Zagotować i poczekać, aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia. Przelać do małych filiżanek. Opcjonalnie: górę można udekorować bitą śmietaną i posypać cynamonem.
Wegańska gorąca czekolada na mleku kokosowym
Składniki:
- 500 ml mleka kokosowego
- 2 łyżka gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczka oleju kokosowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w małym rondelku i podgrzewać, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Zagotować. Podawać w małych filiżankach. Opcjonalnie: górę udekorować kokosową bitą śmietaną, którą również można wykonać z mleka kokosowego (wskazówka: by dobrze się ubiło, musi być bardzo mocno schłodzone). Smacznego!
News4Media, fot.: iStock