Wojewódzkie Centrum Szpitalne Kotliny Jeleniogórskiej od 20 października uczestniczy w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”. Dzięki dofinansowaniu z rządowego programu w wysokości 25,65 zł poprawiła się jakość posiłków dla pacjentów.

– Właściwie zbilansowana dieta, zarówno pod kątem wartości energetycznych, jak i odżywczych, jest niezwykle istotnym elementem zachowania odpowiedniego stanu zdrowia, a w przypadku choroby stanowi ważny czynnik, który warunkuje szybkość powrotu do pełnej sprawności. Dlatego staramy się, aby każdy posiłek, który serwujemy naszym pacjentom, był pełnowartościowy, tj. zawierał wszystkie niezbędne makro- i mikroelementy, urozmaicony i zwyczajnie smaczny – podkreśla szpitalna dietetyk, Magda Woźniak, która udziela pacjentom WCSKJ porad żywieniowych w ramach programu.

Program działa już od kilku tygodni, a pacjenci wydają się być bardzo zadowoleni z jego wdrożenia. Dobrze, że nasz szpital bierze udział w tego typu projektach. To pokazuje, że jesteśmy otwarci na zmiany i korzystamy z dostępnych możliwości, aby jak najlepiej spełniać swoje zadania” – mówi naczelna pielęgniarka, Monika Kumaczek.

Jadłospisy tygodniowe, jak również zdjęcia posiłków, które otrzymują nasi pacjenci, publikujemy na naszej stronie internetowej.

Środki z programu przekazuje Narodowy Fundusz Zdrowia, przeznaczając na poprawę diety pojedynczego pacjenta dodatkowe 25,62 zł dziennie. Zgodnie z zapisami ustawy „ustalona stawka stanowi dodatkowe środki przeznaczane na realizację programu pilotażowego i stanowi uzupełnienie środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie świadczeniobiorców w ramach umowy na świadczenia opieki zdrowotnej”. Program ma być prowadzony do końca czerwca przyszłego roku.

Fot. WCSKJ

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

887732136

Zgłoś za pomocą formularza.