Wojewódzkie Centrum Szpitalne Kotliny Jeleniogórskiej od 20 października uczestniczy w programie pilotażowym „Dobry posiłek w szpitalu”. Dzięki dofinansowaniu z rządowego programu w wysokości 25,65 zł poprawiła się jakość posiłków dla pacjentów.

– Właściwie zbilansowana dieta, zarówno pod kątem wartości energetycznych, jak i odżywczych, jest niezwykle istotnym elementem zachowania odpowiedniego stanu zdrowia, a w przypadku choroby stanowi ważny czynnik, który warunkuje szybkość powrotu do pełnej sprawności. Dlatego staramy się, aby każdy posiłek, który serwujemy naszym pacjentom, był pełnowartościowy, tj. zawierał wszystkie niezbędne makro- i mikroelementy, urozmaicony i zwyczajnie smaczny – podkreśla szpitalna dietetyk, Magda Woźniak, która udziela pacjentom WCSKJ porad żywieniowych w ramach programu.

Program działa już od kilku tygodni, a pacjenci wydają się być bardzo zadowoleni z jego wdrożenia. Dobrze, że nasz szpital bierze udział w tego typu projektach. To pokazuje, że jesteśmy otwarci na zmiany i korzystamy z dostępnych możliwości, aby jak najlepiej spełniać swoje zadania” – mówi naczelna pielęgniarka, Monika Kumaczek.

Jadłospisy tygodniowe, jak również zdjęcia posiłków, które otrzymują nasi pacjenci, publikujemy na naszej stronie internetowej.

Środki z programu przekazuje Narodowy Fundusz Zdrowia, przeznaczając na poprawę diety pojedynczego pacjenta dodatkowe 25,62 zł dziennie. Zgodnie z zapisami ustawy „ustalona stawka stanowi dodatkowe środki przeznaczane na realizację programu pilotażowego i stanowi uzupełnienie środków dotychczas przeznaczanych przez szpital na wyżywienie świadczeniobiorców w ramach umowy na świadczenia opieki zdrowotnej”. Program ma być prowadzony do końca czerwca przyszłego roku.

Fot. WCSKJ

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.