Powodem wycofania ze sprzedaży chipsów jest niewłaściwe ich oznakowanie. W produkcie występuje białko mleka krowiego, choć nie zamieszczono o tym stosownej informacji.
Produkt może wywołać reakcję alergiczną
Informacja, którą przekazał Główny Inspektor Sanitarny może być istotna szczególnie dla osób z alergią na krowie mleko. Firma FRITO LAY Sp. z o.o. – producent chipsów Lay’s – zadecydowała o wycofaniu z obrotu określonej ich partii, gdyż w wyniku błędnego pakowania, do paczek bez zamieszczonej, stosownej informacji, trafiły przekąski z alergenem.
Pracownicy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują prawidłowość procesu wycofywania chipsów z obrotu, a producent informuje, że w przypadku potwierdzenia się wymienionych poniżej informacji, można zwrócić je do sklepu, w którym zostały kupione i odzyskać wydane pieniądze.
Jak rozpoznać wadliwy produkt?
Aby mieć pewność, że ostrzeżenie dotyczy posiadanych przez nas chipsów, należy zestawić podane informacje z zawartymi na opakowaniu. Jeśli są zgodne – oznacza to, że osoby uczulone na białka mleka krowiego nie powinny ich spożywać. Informację na ten temat umieszczono również w sklepach, które posiadały przekąski w swojej ofercie.
Szczegóły dotyczące wycofanych chipsów:
Nazwa produktu: „Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g
Numer partii: od PLT 107 138 22:09 10 do: PLT 107 138 23:34 10
Data minimalnej trwałości: 30.10.2022
Producent: Frito Lay Poland Sp. z o.o. ul. Zachodnia 1. 05-825 Grodzisk Mazowiecki
Frito Lay Sp. z o.o. Fabryka w Tomaszowie Mazowieckim, ul. Włókiennicza 12/18