Popularny sos czosnkowy
Inspektor sanitarny wydał publiczne ostrzeżenie, że w jednej z partii produktu może znajdować się gluten. W błąd wprowadza jednak etykieta produktu, która zapewnia, że w składzie nie ma tego alergenu. Producent poinformował wszystkich odbiorców o konieczności wycofania ze sprzedaży felernej partii, a proces ten monitoruje Państwowa Inspekcja Sanitarna.
Jak rozpoznać wadliwy produkt?
Aby mieć pewność, że posiadasz produkt, który został wycofany ze sprzedaży, wszystkie poniższe informacje muszą pokrywać się z tymi umieszczonymi na etykiecie:
Nazwa produktu: Sos czosnkowy 300 g, na etykiecie widnieje informacja „bez glutenu”
Numer partii: 16.11.2021 L2.C3
Data produkcji: 19.02.2021 r.
Data minimalnej trwałości: 16.11.2021 r.
Producent: Roleski Sp. j., ul. Spacerowa 181A, Zbylitowska Góra, 33-113 Zgłobice
GIS ostrzega, że spożycie produktów z tej partii, może wywołać reakcję alergiczną. Osoby uczulone na gluten powinny zrezygnować ze spożywania powyższego produktu.
Jak objawia się alergia na gluten?
Jest to jeden z najczęściej uczulających alergenów, dlatego warto znać objawy, które mogą o tym świadczyć. Wśród nich występuje biegunka, katar oraz zmiany skórne przypominające atopowe zapalenie skóry (przesuszenie, biały „nalot”). Uwagę powinny przykuć również wymioty, pokrzywka i wstrząs anafilaktyczny (opuchnięte gardło, łzawienie i zaczerwienienie oczu, ból brzucha, zawroty głowy, niepokój, lęk, drgawki). Jeżeli po spożyciu sosu wystąpiły takie lub podobne objawy, należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.
Istnieje też opóźniona reakcja alergiczna, która może początkowo nie być powiązana z glutenem. Objawia się m.in. przez senność, stany depresyjne, zaparcia i silne bóle głowy.
W przypadku dodatkowych pytań, konsumenci mogą kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godzinach 08:15-16:15.