– Mamy nadzieję, że ta książka zainspiruje szefów kuchni z naszego regionu i w każdej z restauracji znajdzie się choć jedna potrawa karkonoska – mówili autorzy „Kuchni Ducha Gór” czyli smaki Karkonoszy”: Piotr Gryszel,, Emil Mendyki i Przemysław Wiater. Poświęconą kuchni regionalnej pozycję wydało starannie Wydawnictwo AD REM. Podczas ubiegłotygodniowej 18. Wystawy Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką” książka otrzymała nagrodę dla „Najciekawszego Produktu Karkonoskiego 2020”.
Zebrano w niej 100 przepisów na zupy, dania mięsne, warzywne i rybne oraz desery. Jak podkreślał Piotr Gryszel, to pierwsze na Śląsku takie wydawnictwo od 200 lat. Współcześni mieszkańcy karkonoskich miast i wsi mogą dowiedzieć się z niego między innymi, jakimi sposobami utrzymywano świeżość twarogów i co dodawano do zupy Karkonoszski kysel. Barwnie i bardzo smakowicie opowiadał o tym dzisiaj Pior Gryszel.
– W Karkonoszach jadano dużo ziół, sery i przetwory mleczne z mleka krowiego, ponieważ owce w Karkonoszach były rzadkością. Karkonosze smakowały też słodkimi sosami, deserami na bazie piernika, czy maku, a także kruszonką – opowiadał Emil Mendyk. Wiele z potraw można serowować od razu dzisiaj, niektóre musiałby ulec małym modyfikacjom, bo zmieniły się smaki mieszkańców. Autorzy dodali także własne przepisy (poza Emilem Mendykiem, bo jak wyjaśnił „w kuchni umie zagotować wodę”). Przemysław Wiater zachwalał swój smalec, zaś Piotr Gryszel twarożek z ziołami.
Więcej o karkonoskich kulinarnych specjałach, o tym, jak autorzy znajdowali przepisy oraz które z nich zainspirowały już lokalnych restauratorów, przeczytacie w Nowinach Jeleniogórskich.