O decyzji właściciela sieci sklepów poinformował Główny Inspektor Sanitarny. W słodyczach występuje alergen, choć nie zostało to stosownie oznaczone na opakowaniu.

W oświadczeniu TK Maxx czytamy, że trufle o smaku irish cream, które dostępne były w sklepach tej sieci, zostały wycofane z rynku. Powodem jest stwierdzenie obecności mleka w produkcie, choć nie powinien go zawierać. Jest to alergen, który może wywołać niepożądane reakcje u osób z uczuleniem.

​Słodycze były w ofercie od marca do maja tego roku. TK Maxx prosi o zweryfikowanie poniższych informacji i – jeśli są zgodne z zamieszczonymi na opakowaniu – zwrot produktu do dowolnego sklepu. Za wadliwy towar zostaną zwrócone pieniądze.

Informacje o wycofanym produkcie:

Nazwa produktu: Keats London Wegańskie trufle o smaku Irish Cream 140 g

Numer partii: 16673332100

Data minimalnej trwałości: 29.11.2023

Dystrybutor: TJX Poland Sp. z o.o., ul. Chmielna 19, 00-021 Warszawa


O sprawie poinformował w swoim serwisie również Główny Inspektorat Sanitarny, do którego informacja o zagrożeniu dotarła za pośrednictwem systemu INFOSAN.

Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się mailowo lub telefonicznie:

producent: Keats – 0203 239 4088 / e-mail: info@keatschocolatier.co.uk

dystrybutor: TJX – 22 55107 27 / e-mail: customerservice@tjxeurope.com

News4Media/fot. iStock

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Andrzej Buda

601 566 560

Zgłoś za pomocą formularza.