Inspektorzy zbadali produkt, który wielu Polaków ma w swoich lodówkach. I została potwierdzona obecność groźnej bakterii. Jej spożycie jest groźne dla naszego zdrowia.

Salmonella to bakteria, która może prowadzić do silnego zatrucia pokarmowego. W skrajnych przypadkach – nawet do sepsy, czyli rozległej dysfunkcji organów spowodowanej gwałtowną reakcją organizmu na zakażenie. Nierzadko objawy widoczne są dopiero kilku lub kilkunastu godzinach od spożycia. Są to m.in. bóle brzucha, wymioty, gorączka oraz krwista wydzielina w kale. W przypadku ich wystąpienia należy spożywać duże ilości płynów i przyjmować węgiel leczniczy i probiotyk. Jeśli kuracja nie przynosi efektu przez 2 do 3 dni, koniecznie trzeba zgłosić się do lekarza.

Salmonella Enteritidis w burgerach

Państwowa Inspekcja Sanitarna zbadała produkt marki Morliny, w którym wykryte zostały bakterie salmonelli. Urząd ostrzega, że dla własnego bezpieczeństwa, należy powstrzymać się od jego spożycia, jeśli oznaczenie na opakowaniu jest zgodne z poniższymi informacjami:

Nazwa produktu: „Hamburger drobiowy classic”, 250 g

Numer partii: 6350221255

Należy spożyć do: 06.04.2022

News4Media/fot. iStock / GIS

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.