Regionalnie, zdrowo i pysznie na jeleniogórskim rynku

Regionalnie, zdrowo i pysznie na jeleniogórskim rynku

Dziesięciogodzinne święto smaku, zapachu i rękodzieła. Święto tego, co w Karkonoszach, Górach Izerskich i nieopodal mamy najlepszego. Aż 91 zadowolonych wystawców z polskiej i czeskiej strony gór, 48 z produktami lokalnymi i 43 z rękodziełem. Tysiące klientów na jeleniogórskim Placu Ratuszowym. „Karkonoskie Jelonki” za najlepsze wyroby: spożywczy i karkonoski. Kulinarne show i specjały w „Bitwie na Smaki”. Tak najkrócej można opisać 17. Wystawę Produktów Regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką”.

W piątek, 6 września, na tętniącym życiem rynku pachniało regionalnymi przysmakami: miodami, serami, naturalnymi wędlinami, kiszonkami, pasztetami, chlebem i przyprawami. Modne i popularne różne regionalne pamiątki oraz odzież lnianą, mydełka i świece oferowali lokalni twórcy. Tradycyjnie przyznano „Karkonoskie Jelonki” za najlepszy karkonoski produkt spożywczy (rywalizowało 21 wystawców) i za najciekawszy produkt karkonoski (oceniono 17). W obu kategoriach jury nagrodziło po trzy produkty. W „spożywce” wyróżniono miód lawendowy z PPH Lawenda, dżem na parze z maliny leśnej z Green Life Dawid i Zofia Kowalczyk i miód z Pasieki Pod Wielką Sową. W ocenie jury najciekawszy produkt regionalny wystawiły: Lasglass – kawałek leśnej biosfery w szkle, Dziadostwo Dariusz Godawa – obraz akwarela i Galena – Firma Handlowo – Usługowa Małgorzata Kowzan – poduszka z orkiszem.

Wystawcy w większości to mieszkańcy powiatu jeleniogórskiego. Preferujący spożywcze wyroby lokalne w domowej kuchni starosta Krzysztof Wiśniewski zachęcał klientów i odwiedzających:- Degustujcie, smakujcie, pieniędzy nie żałujcie. Dziś trzeba trochę kasy wydać. Warto docenić wystawców, którzy chcą też zarobić.

Nowością tegorocznej edycji był Live cooking show – „Bitwa na Smaki”, czyli pojedynek szefów kuchni domowej Nikolety Dzierżęgi i Piotra Bigusa z zawodowymi kucharzami z restauracji „Piąta Pora Roku” i „Kuźnia Smaków”. To cztery, wyłonione po eliminacjach drużyny, które ze sobą rywalizowały w kategorii: najlepsza potrawa regionalna na słono i na słodko, o statuetkę „Złotej Patelni”.
Na podniebienia publiczności oraz profesjonalnego i społecznego jury trafiło sporo porcji degustacyjnych takich pyszności jak rolada z kurczakiem z serem pleśniowym kamiennogórskim, wątróbka drobiowa w sosie miodowym z jabłkami, krem z dyni, kisiel z kociołka i kozie tiramisu. Bitwę poprowadził dziennikarz kulinarny Paweł Loroch, który w swoim show z pomocnikami przygotował KARRkonoskie KARRy z jagnięciną.

Muzyczną oprawę wystawy „Wyprodukowano pod Śnieżką” zapewniły zespoły „Cimbalova muzika Miroslava Kotlara” i Chudoba oraz Gooral. Organizatorzy z Karkonoskiej Agencji Rozwoju Regionalnego i po raz pierwszy ze Starostwa Powiatowego w Jeleniej Górze zadbali również o atrakcje dla dzieci na warsztatach zielarskich, w grach i zabawach. Najmłodsi tworzyli naturalne kosmetyki i las na szkle.  

Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (1).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (2).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (3).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (4).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (5).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (6).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (7).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (8).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (9).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (10).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (11).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (12).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (13).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (14).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (15).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (16).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (17).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (18).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (19).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (20).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (21).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (22).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (23).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (24).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (25).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (26).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (27).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (28).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (29).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (30).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (31).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (32).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (33).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (34).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (35).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (36).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (37).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (38).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (39).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (40).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (41).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (42).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (43).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (44).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (45).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (46).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (47).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (48).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (49).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (50).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (51).JPG
Wyprodukowano pod Śnieżką 2019 (52).JPG

Komentarze (7)

Dlaczego wszystko takie SŁONE?

No fajnie. Dla emerytów i niepracujących. I tak od wielu, wielu lat. Może by ktoś pomyślał i przeniósł tą imprezę na sobotę lub niedzielę

Dokładnie, ja żeby móc pochodzić po stoiskach musiałam wyjść z firmy i poświęcić swoja przerwę śniadaniową. Dla kogo jest ta impreza? Kolejny minus dla włodarzy miasta.

Nawet nikt nie zauważył, wszyscy się przyzwyczaili do twoich bumelek!

W sobotę i niedzielę są organizowane w bogatszych regionach Dolnego Śląska.

nie ma to jak opis imprezy (łącznie z koncertem który rozpoczął się o 19.00) przed jej zakończeniem

Mnie się podobały wędliny z Podlasia ,wyprodukowane pod Śnieżką? I wiele innych produktów wyprodukowanych gdzieś w Poście.A miejsca dla lokalnych, miejscowych producentów zabrakło. ...tak trzymać

Napisz komentarz

WERYFIKACJA
Poniższe zadanie ma na celu stwierdzenie, czy jesteś człowiekiem, a tym samym przeciwdziałanie spamowi.