Badania Państwowej Inspekcji Sanitarnej potwierdziły, że w kuchennych szczypcach obecne są pierwszorzędne aminy, które mogą przenosić się na żywność.

Pierwszorzędne aminy aromatyczne w większości uważane są za substancje kancerogenne, co potwierdza Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem. Główny Inspektor Sanitarny ostrzega, że w jednej partii uniwersalnych szczypiec kuchennych te związki są obecne. Możliwe są też ich migracje do żywności, z którą przyrząd będzie miał kontakt.

Odpowiedzialna za jego produkcję firma DAJAR wycofała już wadliwą partię z obrotu. Teraz wyjaśnia, jak doszło do takiej sytuacji. Odrębne postępowanie w sprawie prowadzi również Państwowa Inspekcja Sanitarna. Konsumenci, którzy kupili szkodliwy przedmiot, nie powinni go używać.

Jak rozpoznać szkodliwe szczypce?

Główny inspektor sanitarny udostępnił informacje, które pomogą w zidentyfikowaniu wskazanej partii. Na opakowaniu należy szukać przedstawionych poniżej oznaczeń:

Produkt: Szczypce uniwersalne 23 cm Ambition

Numer partii: 372366AS

Kod kreskowy: 5904134966834

Producent: DAJAR Sp. z o. o., ul. Połtawska 6, 75-072 Koszalin


Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się telefonicznie z głównym inspektoratem sanitarnym pod nr. telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godz. 8:15-16:15. Pracownicy GIS udzielą wszelkich informacji.

News4Media/fot. GIS

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.