Jeśli sięgasz po kubek herbaty tylko podczas jesiennych, chłodnych wieczorów, to duży błąd. Z ich prozdrowotnego działania warto korzystać przez cały rok. Parzenie tego napoju to z pozoru dziecinnie prosta sprawa, ale żeby w pełni czerpać z jego dobrodziejstw, należy robić to świadomie.
Herbata powstaje w wyniku przetwarzania liści uprawianych w ciepłym i wilgotnym klimacie. W zależności od zastosowanego procesu, wyróżnia się trzy rodzaje napoju: herbaty z pełnej, przerywanej oraz podwójnej fermentacji. Podpowiadamy, jak maksymalnie wykorzystać ich dobrodziejstwo dzięki codziennemu spożywaniu i właściwemu sposobowi parzenia.
Herbata czarna
To najpopularniejsza i zarazem najtańsza herbata, której rozdrobione liście poddawane są pełnemu procesowi utleniania. Gotowy surowiec, który możemy kupić w każdym sklepie już za ok. 2 zł, wystarczy zalać wodą. Aby wydobyć maksymalne korzyści, najlepsza będzie temperatura 100 st. C., czyli woda prosto z gwiżdżącego czajnika.
Ciekawostki:
– parzona przez ok. 2-3 minuty pobudza podobnie jak kawa. Jeśli wydłużymy czas do 5 minut, napój nabierze właściwości wyciszających i uspokajających,
– nie zawiera kalorii, ale jest bogata w sód, potas, wapń, magnez oraz śladowe ilości białka,
– teaflawina zawarta w bursztynowym napoju spowalnia procesy starzenia, usuwa z organizmu szkodliwe związki organiczne, obniża cholesterol oraz ciśnienie tętnicze a także chroni przed jaskrą i cukrzycą,
– polecana jest biernym palaczom, ponieważ częściowo niweluje skutki wdychania dymu,
– pomaga zwalczać nowotwory,
– wzmacnia zęby i chroni je przed próchnicą,
– herbaty czarnej powinny unikać osoby cierpiące na anemię, ponieważ utrudnia przyswajanie żelaza.
Herbata czerwona i żółta
Podobno światem rządzą przypadki. Tak było również z czerwoną herbatą, która powstała w wyniku zalania zbiorów przez powódź. Znaleziona po latach okazała się mieć ciekawy smak i właściwości. Obecnie wytwarzana jest poprzez celowe poddanie liści podwójnym procesom więdnięcia i wysychania. W przypadku herbaty żółtej, ten zabieg powtarzany jest wielokrotnie. Parzenie powinno odbywać się maksymalnie 3 minuty przy użyciu wody podgrzanej do 90 – 96 st. C.
Ciekawostki:
– 50 gramów czerwonej herbaty kupimy już od 12 zł, a żółtej od ok. 16 zł, a ceny te urosną wraz z czasem leżakowania, które wzmacnia ich dobroczynne działanie,
– w przeciwieństwie do herbaty żółtej, która zawiera śladowe ilości pobudzającej teiny, czerwona jest jej bogatym źródłem,
– obydwa rodzaje napoju mają działanie obniżające ciśnienie,
– zarówno herbata żółta jak i czerwona wspierają procesy trawienne. Czerwona stosowana jest powszechnie przez osoby starające się utracić zbędne kilogramy,
– czerwone listki wykazują działanie przeciwzapalne, dlatego warto popijać regularnie ich napar nie tylko w czasie choroby, ale również w celu jej uniknięcia.
Herbata biała i zielona
Powstają z młodych listków, które od razu poddawane są procesowi suszenia. Ominięcie etapu fermentacji powoduje, że surowiec zachowuje pełnię swoich wartości. Do właściwego sposobu zaparzenia potrzebna jest woda o temp. 80 st. C. W przypadku zielonej herbaty powinno to trwać ok. 3 – 4 minut, a białej – ok. 6 minut. Dostępne są na dolnych półkach cenowych (nawet 3 – 4 zł za opakowanie) – bez problemu kupimy je w dyskontach.
Ciekawostki:
– herbaty te są znane z ogromnego bogactwa witaminy C, która jest niezbędna do utrzymania odporności organizmu,
– obydwa napoje działają korzystnie w stanach podwyższonego poziomu stresu i zmęczenia,
– działanie orzeźwiające zawdzięczają zawartości kofeiny, choć biała herbata ma jej w swoim składzie znacznie mniej niż zielona,
– polecane są osobom z nadwagą, ponieważ regulują prawidłowy rytm wypróżnień, dzięki czemu wspomagają odchudzanie.
Herbaty ziołowe
Chociaż ich działanie nie było poddane szczegółowym badaniom, od wieków pokolenia przekazują sobie sprawdzoną wiedzę na ich temat. Najpopularniejsze dostępne są w każdym sklepie spożywczym, zwykle w cenie od 2 do 8 zł. Każda z herbat ziołowych wyróżnia się innym smakiem. Warto przed zakupem wziąć pod uwagę efekt, który najbardziej chcemy uzyskać po spożyciu, a parzenie wykonać zgodnie z informacjami podanymi na opakowaniu.
Działanie:
Rumianek – przyspiesza gojenie ran, działa przeciwzapalnie i pomaga pozbyć się przykrego zapachu potu.
Koper włoski – przyspiesza trawienie, wspomaga laktację, poprawia pracę jelit i zwalcza wzdęcia.
Pokrzywa – jej moczopędne działanie wspiera pracę nerek, działa odchudzająco, wzmacnia włosy i paznokcie.
Czystek – hamuje stany zapalne, obniża cholesterol, neutralizuje wolne rodniki powodujące nowotwory.
Mniszek lekarski – wspomaga walkę z nadciśnieniem, obniża cholesterol, korzystnie wpływa na pracę wątroby.
Melisa – polecana przy chorobach jelit, działa też uspokajająco i pomaga zasnąć.
Mięta – wykazuje działanie przeciwbólowe, zwalcza zaparcia, latem przynosi orzeźwienie.
Mieszanka suszu owocowego – bogata w witaminy z grupy B, witaminy C, E, magnez, żelazo, fosfor i potas. Doskonałe uzupełnienie diety odchudzającej, ponieważ wywołuje uczucie sytości.
News4Media, fot.: iStock