Już od jutra (4 listopada) Muzeum Karkonoskie stanie się wyjątkowo ciekawym miejscem dla łasuchów, zwłaszcza tych gustujących w piernikach. Zostanie tam otwarta wystawa „Historia Piernikarskiego Rzemiosła”. Potrwa do 26 lutego przyszłego roku.

Wernisaż wystawy w piątek o godz. 16 i zapewne będzie to okazja, żeby nie tylko oglądać eksponaty, ale i spróbować „pieprzowego ciasta” oraz wziąć udział w piernikarskich warsztatach. Atrakcji w trakcie wystawy będzie więcej. Najbliższa już w sobotę (godz. 11) – prelekcja Anny Kornelii Jędrzejewskiej, muzealniczki, historyczki sztuki, kuratorki i edukatorki, współautorki Muzeum Toruńskiego Piernika, która opowie m.in. dlaczego pieczemy pierniki, skąd wzięła się ich nazwa, jakie składniki są niezbędne do przygotowania ciasta, co oznaczają poszczególne kształty, czym różnią się pierniki toruńskie, śląskie, żywieckie i pasłęckie, jak przygotować tradycyjny piernik figuralny wyciskamy z drewnianej formy?

Muzeum Karkonoskie, zapraszając do odwiedzenia wystawy, tak opisuje jej kontekst:

„Rozwój silnych ośrodków rzemiosła piernikarskiego przebiegał od średniowiecza równolegle w kilku ośrodkach w Europie Środkowej takich jak Norymberga w Niemczech, Pardubice w Czechach, w Toruniu w Ziemi Chełmińskiej a także na Śląsku z Wrocławiem i Świdnicą na czele gdzie jako pierwsi w Europie odnotowani są w dokumentach (1293r.) piernikarze jako „wykonujący pieprzne ciastka”

Jako że piernik jest najstarszym rodzajem ciasta do dzisiaj produkowanym chcielibyśmy tą wystawą przybliżyć temat rozwoju piernikarskiego rzemiosła na Dolnym Śląsku i w regionie Jeleniej Góry na tle rozwoju piernikarstwa w Europie Środkowej, w tym w Polsce (na przykładzie historii toruńskiego piernikarstwa).

Chronologia wystawy obejmuje ponad 700 lat, zawierając się w szerokich ramach czasowych od XIII do XX w. Terytorialnie obejmie Śląsk, Górne Łużyce i Polskę, co umożliwi porównanie dolnośląskiego, w tym jeleniogórskiego, piernikarstwa z obszarem Europy Środkowej i obszarem Polski reprezentowanym przez „Świat toruńskiego piernika”.

Wystawa zostanie zaprezentowana w dwóch blokach tematycznych:

Blok pierwszy to „Historia piernikarskiego rzemiosła w Europie Środkowej i na Dolnym Śląsku” zaprezentowana dzięki „wędrującej” wystawie „Pierniki – Podróż do krainy zmysłów…przez Śląsk, Łużyce Górne i 900-letnią kulturę kulinarną w Europie Środkowej”, autorstwa Centrum Dokumentacji i Informacji Krajoznawstwa Śląskiego Haus Schlesien, w Königswinter wzbogacona licznymi obiektami muzealnymi W ramach tego bloku przedstawimy „Historię jeleniogórskiego piernikarstwa” wzbogaconą zabytkami z kolekcji Muzeum Karkonoskiego jak również oryginalnymi dokumentami związanymi z jeleniogórskimi piernikarzami z Archiwum Państwowego we Wrocławiu Oddział w Jeleniej Górze.

Drugi blok to Historia toruńskiego piernika zaprezentowana przez „wędrującą” wystawę „Świat toruńskiego piernika”

Obie części wystawy przenikają się poprzez wspólne aranżacje oraz wspólną opowieść snutą na planszach dydaktycznych. Taka prezentacja tematu umożliwia ukazanie specyfiki piernikarstwa na Dolnym Śląsku, historycznie mocno odnoszącego się do rzemiosła piernikarskiego w Europie Środkowej, głównie w Niemczech, Austrii i Czechach oraz umożliwia porównanie jej ze specyfiką piernikarstwa toruńskiego (polskiego).”

Fot. FC MK

1 Komentarz

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.