Piwo z polskich Karkonoszy!
– Przepyszne jedzenie oraz lokalne piwko, wspaniała atmosfera, bardzo klimatyczne miejsce, baaardzo polecam – oceniają goście restaurację “U Hochoła” w centrum Szklarskiej Poręby. Takiego lokalu – z doskonałym piwem warzonym w rodzinnym browarze na miejscu – w polskich Karkonoszach jeszcze nie było!
Nic dziwnego, że klienci są zachwyceni, a swoimi opiniami dzielą się w mediach społecznościowych:
“O lokalu? Wygląda epicko. Stary styl pasujący do okolicy, świetnie połączony z industrialnymi dodatkami.
O jedzeniu? Golonka – pierwsza klasa! Świetnie podana, mięso super jakości. Drugi raz na stół poleciały żeberka wieprzowe z ziemniaczkami pieczonymi – również przeepickie.O piwie? Podobno kwestia gustu, ale wydaje się, że trafiłem na swój ideał piwa pszennicznego. Próbowałem wszystkich dzięki świetnemu pomysłowi – desce piw (4 różne piwa po 0.125 l w cenie jednego, tak na spróbowanie): – czytamy na protalu tripadisor.
Całości dopełnia rewelacja w piątki i soboty, czyli muzyka na żywo w godz. 17-21.
Skąd się wziął w Szklarskiej Porębie lokalny browar Mariental? Z marzeń i pracy rodziny od dawna związanej w tym miastem. Dlaczego zasługuje na miano lokalnego? Piwowar jest z Kowar, woda jest miejscowa, sprzęt do produkcji zakupiono w polskiej firmie, a nazwa Mariental to po niemiecku Marysin (dzielnica Szklarskiej Poręby). Chmiele i słody są najwyższej jakości.
Lokalne są także nazwy piw: Orle Pils, Pszeniczne Szreniczne, Koźlak z Wysokiego Kamienia, Kamieńczyk American Pale Ale. Wszystkie miejsca, które są w nazwach piw, znajdują się w granicach Szklarskiej Poręby. W miejscach tych oferowane jest piwo z browaru Mariental.
Skala produkcji nie jest wielka, ale tak właśnie ma być. Nie chodzi o masówkę, lecz o piwo wysokiej jakości, którego napić się można tylko w Karkonoszach. Ma być (i jest) naprawdę regionalne, karkonoskie, NASZE!
Spróbujcie, naprawdę warto!
Restauracja U Hochoła Browar Mariental
Szklarska Poręba, ul. 1 Maja 11
Otwarta codziennie w godz. 12-21
https://uhochola.pl/mariental_browar_szklarska_poreba
+48 75 717 34 30
browar@browarmariental.pl
Płacić można gotówką i kartami.
Facebook: U Hochoła
Piwa Mariental
- Orle Pils: Piwo dolnej fermentacji o barwie jasnej, słomkowej. Klarowne. Smak słodowy, chmielowy, orzeźwiający, o wyczuwalnej goryczce. Również w zapachu wyczuwalny jest aromat chmielu oraz słodu.
- Pszeniczne Szreniczne: Jest to piwo pszeniczne, górnej fermentacji. Jasna barwa, wyczuwalny aromat pomarańczy i kolendry. Mętne, o delikatnym smaku. Lekkie, deserowe, bez wyraźnej goryczki.
- Koźlak z Wysokiego Kamienia: Piwo dolnej fermentacji o charakterystycznej ciemnomiedzianej barwie oraz słodowym zapachu przywodzącym na myśl zapach ciemnego pieczywa. Klarowne, długo leżakowane, mocne. W smaku wyczuwalna zbożowość łączy się z karmelowością i lekko owocowym tłem. Wyczuwalna goryczka, ale w stopniu niskim, współgra z całością.
- Kamieńczyk Americane Pale Ale: Piwo górnej fermentacji o barwie ciemnosłomkowej, lekko zamglonej. W smaku wyraźnie wyczuwalna goryczka, cytrusy oraz słodowość. Zapach, dzięki chmieleniu na zimno, wyraźnie cytrusowy.