Główny Inspektor Sanitarny przekazał, że w jednej z kasz bezglutenowych ujawniony został ten alergizujący składnik. Konsumenci proszeni są o zweryfikowanie, czy nie stali się posiadaczami produktu poprzez sprawdzenie podanych przez urząd danych.
Alergia na gluten
Gluten jest substancją, która może w przypadku alergii wywołać m.in. biegunkę, wymioty, duszności, świąd, wzdęcia i wysypkę. Producent jednej z kasz gryczanych poinformował Głównego Inspektora Sanitarnego, że w produkcie oznaczonym jako bezglutenowy wykryte zostały ziarna pszenicy. Oznacza to, że może on wywołać powyżej opisaną reakcję u osób, które mają skłonność do nietolerancji alergenu.
Jak rozpoznać wadliwą partię?
Aby mieć pewność, że ostrzeżenie dotyczy posiadanego przez nas produktu, należy porównać informacje zamieszczone na opakowaniu z poniżej opisanymi. Jeśli będą się pokrywać, konieczne jest powstrzymanie się od spożycia kaszy.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Kasza gryczana niepalona bezglutenowa BIO, masa netto: 1 kg
Producent: Denver Food Sp. z o.o., ul. Obwodowa 78, 84-240 Reda
Numer partii: 241121 J
Data minimalnej trwałości: 31.10.2022
Decyzją firmy Denver Food wszystkie kasze wyprodukowane w okresie 15-29.11.2021 r. i w dniu 30.11.2021 r. zostały wycofane z obrotu. Proces ten jest nadzorowany przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Konsumenci, którzy mają dodatkowe pytania, mogą kontaktować się telefonicznie z Głównym Inspektoratem Sanitarnym pod nr telefonu +48 22 34 53 300 czynnym w dni robocze w godzinach 08:15-16:15, gdzie pracownicy udzielą wszelkich informacji.
News4Media/ fot. Główne iStock/ zdjęcie w tekście: GIS