Chrupiąca panierka, maślana ryba rozpływająca się w ustach, frytki – talarki
i błyskawiczny sos na bazie majonezu, opcjonalnie ze szklaneczką
zimnego piwa – brzmi jak wakacje? Niekoniecznie. Dzięki kilku prostym sztuczkom – w tym puszystej panierce, dzięki bąbelkom z piwa – spróbujemy tego we własnym domu.

Składniki: 0,5 kilograma ryby świeżej lub rozmrożonej,najlepiej dorsza lub miruny,
150 gramów mąki pszennej, 200 mililitrów piwa – najlepiej pszenicznego, ale każde jasne będzie pasować, 1 całe jajko, szczypta soli i pieprzu, 6-7 ziemniaków, 4 łyżki majonezu, 1 ogórek konserwowy, pół małej cebuli, ćwiartka cytryny, olej roślinny

Obieramy ziemniaki, płuczemy je i kroimy na plastry. W misce dodajemy do nich dwie łyżki oleju roślinnego oraz sól i mieszamy. Wykładamy na papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Pieczemy, aż będą złote – około 45 minut.

W tym czasie mieszamy w małej miseczce majonez z ogórkiem i cebulą, pokrojonymi w drobną kostkę, skrapiamy cytryną lub octem winnym, dodajemy pieprz do smaku i mieszamy.

Płaty ryby osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą oraz pieprzem, a także skrapiamy cytryną. Przygotowujemy panierkę – w miseczce mieszamy jajko, przesypaną mąkę i piwo na gładką masę, najlepiej trzepaczką. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Rozgrzewamy olej na patelni i zostawiamy dość duży ogień na cały czas smażenia. Rybę obtoczoną grubo w cieście piwnym zaczynamy smażyć na 10 minut przed końcem czasu pieczenia ziemniaków. Smażymy płaty z dwóch stron na złoto.

Doskonale komponuje się ze szklaneczką piwa lub mrożonej herbaty!

Napisz komentarz


Masz ciekawą sprawę? Czekam na info!

Portal

Zgłoś za pomocą formularza.