Główny Inspektor Sanitarny ponownie wycofuje z obrotu jajka, których skorupki zanieczyszczone są pałeczkami salmonelli. Sprawdź, czy masz je w swojej lodówce. Spożycie bez obróbki termicznej może być niebezpieczne dla zdrowia.
PIS zbadała popularne jajka
Państwowa Inspekcja Sanitarna, która regularnie dokonuje badania jakości oferowanych w Polsce produktów spożywczych, ponownie wzięła pod lupę jajka producenta Invest Michel. Podobnie, jak pod koniec czerwca, badanie laboratoryjne wykazało, że na ich skorupkach wykryto obecność pałeczek bakterii Salmonella Enteritidis. Spożycie tego produktu, bez obróbki termicznej, może negatywnie wpłynąć na zdrowie i samopoczucie. Ponadto jego kontakt z innymi powierzchniami może spowodować przenoszenie się bakterii.
Jak sprawdzić, które jajka wycofano z obrotu?
GIS podał szczegółowe dane, dotyczące kwestionowanego produktu. Jeżeli informacje zamieszczone na pudełku pokrywają się z poniższymi, należy bezwzględnie zrezygnować ze spożywania tego produktu.
Specyfikacja:
Produkt: Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328
Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE
Jakie działania zostały podjęte?
Choć wewnątrzzakładowa kontrola HACCP nie wykazała nieprawidłowości, GIS zdecydował się wycofać zanieczyszczoną partię jajek z obrotu. W wyniku kontroli ustalono wszystkich odbiorców towaru, którzy zobowiązali się natychmiast usunąć produkt ze sklepowych półek. Informację otrzymała również ferma, z której pochodziły jajka. Trwa szczegółowe postępowanie wyjaśniające okoliczności zdarzenia.
Zalecenia dla konsumentów
Osoby, które zakupiły wadliwy towar, proszone są o kontakt telefoniczny z zakładem pakowania, pod nr 606 990 211. Produkt można oddać, otrzymując zwrot pieniędzy, lub wymienić na pełnowartościowy. Nie jest wymagane posiadanie paragonu, jednak opakowanie musi umożliwiać określenie, czy chodzi o wadliwą partię.
Warto również zapoznać się z poradnikiem Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, w którym wyjaśniono, jak obchodzić się z jajami.
News4Media/ fot główne: iStock